Kerékpárhelyjegy is szükséges

2024.03.16. 19:00

Kerékpárral a vonatokon a Balatonnál is

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységes árú, huszonnégy órás érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani vasúton. A Kerékpár országbérlettel a hazai vasúttársaságok minden vonalán lehetőség van kerékpárral utazni.

Benkő Péter

Érdemes vonaton, kerékpárral felkeresni a Balatont. A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a különböző, Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek ezzel megszűntek. A Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes kerékpárjegyet vehetnek.

Kerékpárral várakozó utasok Balatonfüreden
Fotó: Benkő Péter/Napló

Bizonyos vonatokon, a Balaton térségében pedig minden vonaton a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, kerékpárral utazóknak másik vonatot kell választani.

Módosultak a kerékpárszállítás feltételei is, egy utas egy biciklit szállíthat, 16-os kerékátmérőig továbbra is minden biciklit díjmentesen, ám nagyobb kerékátmérőjű kerékpárok csak összecsukott állapotban szállíthatók díjmentesen. Továbbra is a vonatkozó szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok egységesen két kerékpárjegy váltásával szállíthatók.

Bringázz! Kerékpárral a Balaton körül is!

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára közlekedő sebesvonatokon már tavasszal nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. Hétvégente Szombathelyről a Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, amin tizenhat kerékpár szállítható.

Ne tekerj, vonaton is utazhatsz kerékpárral
Fotó: Benkő Péter/Napló

A kerékpárhelyjegy a Balaton térségében tavasztól őszig az igen komoly kerékpáros forgalom miatt fontos, érdemes elővételben megváltani. Ha tehát egy adott vonatra már nem kapni kerékpárhelyjegyet, érdemes keresni másik vonatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában