Veol podcast

2024.03.18. 07:00

Haladó szellemiségű reformpedagógiát valósított meg Veszprémben Bontó Józsefné (podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – tavaly december elején egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Bontó-Horváth családról szól - a műsor vendége Bontó Józsefné Horváth Elvira és fia, Bontó László.

Veol.hu
A műsor vendége Bontó Józsefné Horváth Elvira és fia, Bontó László.
A műsor vendége Bontó Józsefné Horváth Elvira és fia, Bontó László.
Fotó: Komaniczki Zoltán

Elvira felidézte, Tolna megyéből települt át Veszprémbe az 1940-es években a Horváth család; édesapja jogász végzettséggel rendelkezett, de méltatlan körülményeket hozott az akkori politikai helyzet. Férje agrár végzettséget szerzett, több pozícióban dolgozott. Elvira mindig is vonzódott az iskolai munkához, de csak felnőttként végezhette el a tanítói főiskolát, majd a pedagógiai kart; rögtön megtalálta a saját útját, a haladó szellemiségű reformpedagógiát. A veszprémi Bem és a Báthory iskolákban valósította meg innovatív programját – környezeti nevelőként, zoopedagógusként dolgozott. László agrármérnök végzettségre tett szert, jelenleg a veszprémi levéltárban dolgozik, aktívan részt vesz Veszprém helytörténetének feltárásában. Érdekes kezdeményezés volt, hogy különleges festménnyel látták el a Harmat utcát a Kittenberger Kálmán utcával összekötő ösvényen található alagutat, a mű az egykor Veszprémet is beborító Tethys-óceán élővilágát jeleníti meg. Fotózik - 2017-ben Nézőpontok címmel nyílt önálló kiállítása a megyei könyvtárban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában