Veol podcast
2024.03.03. 22:00
Fergeteges fermentálás – Elbénázhatja, akkor is remek lesz az erjesztett zöldségből készült leves, mártogatós (podcast)
Divatos és egészséges eljárás a fermentálás. Sokan csak félinformációkkal rendelkeznek róla, ezeket egészítette ki, tisztázta podcastünkben Árgyelán Alexandra, aki Fergeteges fermentálás címmel tart előadásokat, oktatásokat. A mikrofonnál Rimányi Zita újságíró.
Rimányi Zita
Árgyelán Alexandra a Vidéken "Bénázók" Egyesület egyik vezetője, a pénzesgyőri Ördöglakat Kisgazdaság egyik gazdája, a zirci piacon beszélgettünk vele a fermentálásról. Szavaiból kiderül, miért fergeteges a módszer, amit folyamatosan alkalmaz. Még, ha elbénázza olykor, akkor is különleges ételek alapanyaga lehet a fermentált zöldség.
Amiről szó lesz podcastünkben a fermentálás kapcsán:
- Mi köze a savanyúkáposztának a joghurthoz és a kovászos kenyérhez, mi a közös bennük? Azt eláruljuk: rokonságban vannak.
- Reneszánszát éli a fermentálás, de tulajdonképpen régi, ősi módszer, a népi hagyomány része. Korábban a muszáj diktálta a tartósítás miatt, most tudatosan alkalmazzuk.
- Ha az erjesztésről a savanyítás, az ecetkészítés jut eszünkbe, akkor jó úton járunk.
- Nem kell hozzá sok minden, nem is bonyolult módszer, otthon, házilag megoldható. Só, nagyobb edény, egy kis rutin szükségeltetik.
- Adunk tippet a türelmetleneknek is, akik nehezen várják ki az olykor hetekig tartó folyamat végét.
- Ha fermentálással tartósítjuk a saját kertünkben termelt zöldéget, akkor nem a hűtőben, a fagyasztóban foglalja a helyet.
- A fermentált zöldségből főzve, töltve, rakva is finom étel készülhet, lehet hideg leves, mártogatós alapanyaga, köret, savanyúság.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre