2024.02.12. 13:00
Hagyományőrző disznóvágás Adásztevelen
A település önkormányzatának támogatásával az Adásztevel Német Nemzetiségi Önkormányzat falusi disznóvágást tartott a község hivatalának udvarán. Az eseménynek közel egy évtizedes hagyománya van.
Nyolcadik alkalommal tartottak disznóvágást az adászteveliek
Forrás: Veol
Fotó: Haraszti Gábor/ Napló
Már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás a hivatal udvarán, forrt az üstben a víz, fenték a késeket, összekészítették a rendfát, az edényeket, a hastokot, a darálót. A fogópálinka elfogyasztása után aztán meghozták a nap „főszereplőjét”, és miután a lehető legkíméletesebb módon leölték az állatot, megkezdődött a feldolgozás. Fodor Béla polgármester elmondta, immár nyolcadik éve tartanak közösségi disznóvágást a faluban, melynek célja, hogy összekovácsolja a lakosságot.
– Idén egy 170 kilós állatot vásároltunk, szerencsére sok segítő kéz volt, így jó ütemben haladt a munka. A klasszikus ételek is elkészültek, mint a resztelt máj, a kolbász, a sült vér, a sült húsok vagy épp a hurka, mely régen kuriózumnak számított a pápai piacon. A hús egy részét elfogyasztjuk, a többit pedig a község eseményein (falunap, majális, szüreti felvonulás) készítjük el a lakosoknak. Fontos kiemelni, hogy az Adászteveli Nyugdíjas Egyesület helyben sütött fánkkal kedveskedett a megjelenteknek, a rendezvényt este Fekete János „Jammal” beatbox (szájdob) műsora és diszkó is színesítette.
A programokat Major Zsolt, az Adásztevel Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese szervezte és koordinálta. Elmondta, a nap során még további két sertést is feldolgoztak, amelyben a helyieken kívül pápai és győri társaság vett részt. – Talán idén voltak a legtöbben a falusi disznóvágásunkon, böllérünk, Józsa Ottó ezúttal is remek munkát végzett, köszönöm mindazoknak, akik eljöttek, segítettek. Igyekszünk őrizni ezt a hagyományt, bízom benne, hogy legközelebb még több fiatal kap kedvet a részvételhez – bizakodott az elnökhelyettes.