Diákok muzeológusok szerepében

2023.11.14. 14:00

Megmérkőztek a varsányi Ötsejtűek, a gyulaffys Bolondgombák és a litéri Felfedezők (fotókkal)

Öt bakonyi település iskolájából öt csapat érkezett a 19. zirci természetismereti vetélkedőre, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma az intézmény baráti körével és az Együtt a könyvtárért Alapítvánnyal közösen szervezett meg.

Rimányi Zita

A fiatalok bepillantást nyerhettek a muzeológusok munkájába

Forrás: BTM

A megjelenteket Kutasi Csaba, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus ismertette a feladatokat. Az első fordulóban az elméleti tudást és felkészültséget kérték számon a jelentkezőktől, amihez bőséges irodalomjegyzéket, sőt ingyenes tárlatvezetést kaptak a csapatok. A négyoldalas feladatlap és a természetismereti totó hosszan igénybe vette a diákok koncentrációját, ezt lazította a fakockás puzzle, mely idén kapcsolódott az Ausztrália – az elszigetelt kontinens című időszaki kiállításhoz. Végül a már hagyományos, az év fajainak ismeretét számon kérő párosító feladat következett – számoltak be róla lapunknak a múzeumi szakemberek.

A második fordulóban kis kutatókká váltak a diákok: botanikusként vizsgálták a terméseket, geológusként csoportosították az ősmaradványokat, zoológusként madártollakat és rovarokat figyeltek meg és rendszereztek a megadott szempontok szerint. Ezzel bepillantást nyerhettek a muzeológusok munkájába.

A vetélkedőt a Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI Ötsejtűek csapata nyerte meg szoros versenyben, második lett a Litéri Református Általános Iskola Litéri Felfedezők csapata. Ugyancsak dobogós helyezést ért el a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Gyulaffy Bolondgombák csapata. Jól teljesített a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Bakonyi Farkasok és a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Hibiszkuszok csapata is, csupán néhány pont kellett volna a jobb helyezéshez. A díjakat Kasper Ágota nyugalmazott múzeumigazgató, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének elnöke adta át a csapatkapitányoknak.

A már hagyományos vetélkedőt ezúttal a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában