Interaktív kiállítás

2023.09.27. 07:00

Nézzünk, hogy lássunk

Hasonlóan más fogyatékkal élőkhöz, a vakok és gyengén látók sem szeretik, ha sajnálják őket. A segítséget persze szívesen veszik, de annak is örülnek, ha valaki – ha csak rövid időre is – megpróbálja beleélni magát a helyükbe.

Hankó András

A kiállítást Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg

Fotó: Hankó András/Napló

Ezzel nem a lelkiismeretfurdalás-keltés a céljuk, hanem, hogy az ilyen szempontból szerencsésebbek lássák: az ő életük is teljes, ugyanúgy bennük van az értelmes munka, az alkotás és az elfogadás utáni vágy, mint bárki másban. Sőt, talán bizonyos érzékeik, az intuícióik erősebben működnek, mint azoknak, akiknek kutya bajuk az érzékszerveikkel. 

A veszprémi Kossuth utcai EKF-irodában hétfőn megnyitott kiállítás megnyitóján ez világosan ki is derült: Berta Edina fuvolajátékából és főként felolvasott saját költeményéből elképesztő érzékenység és derűlátás áradt. Igen, megint ez a "látás" – ami sokkal több egyszerű percepciónál. Egy másik, a tárgyi világon túli, felsőbb szintű dimenzióba nyíló kapu. A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány szervezésében, az EKF 2023 program támogatásával, a Királynék földjén programsorozat részeként – és egyben annak záróakkordjaként – létrejött interaktív tárlaton bárki megtapasztalhatja ezt, amikor bekötött szemmel, csupán a tapintására hagyatkozva térképezi fel a körülötte elhelyezett tárgyakat. Mely utóbbiak ott, a kiállításon kizárólag nők, köztük iparművészek munkái. 

A Nők kezei nyomán elnevezésű tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg az érintettek, vagyis vakok és gyengén látók kalauzolásával, akik szívesen beszélnek kihívásokkal teli, de azért messze nem szomorú mindennapjaikról. Könnyen lehet, sőt nagyon valószínű, hogy a különleges tapasztalás után az utcára kilépve egészen másként látjuk majd a világot – és saját magunkat is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában