Pirosodik a perzsafa ágvége, jelzi, hogy a nyárnak vége

2023.09.16. 20:00

Bogyókkal szép az ősz (galéria)

Készüljenek! Még két hét és vaníliaillatot áraszt a kalácsfa a Zirci Ciszterci Arborétumban, de már most is az évszakváltás tagadhatatlan és tagadhatatlanul gyönyörű jeleit tudtuk lefotózni.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita 

Az őszt mutatja, hogy a perzsafa levelei az ágak végén már pirosak, a törzshöz közelebbi helyeken még zöldek. Élénk színű kontúrt kap lombozata, s annak egy része elbúcsúzott már az ágaktól. Máshol is egyre több a lehullott levél a fák alatt, a fű zöldjét színesen pettyezik, és barnás, sárgás árnyalatúan lepik el néhol az ösvényeket. A tavon a kacsák úszkálását a vadgesztenyefa szintén barnássá váló ötágú leveleinek árnyékából nézhettük, és már termései is kibújnak a tüskés héj alól. 

Az őszi arborétum szépségei közé tartoznak a bogyók: a fehér hóbogyó, a fekete a babérmeggyen, a pirosas, azaz a kecskerágó papsapkaforma termése, és még számos gömbölyded alakú, különféle színű. Nézegetheti ezeket képeinken, többet lefotóztunk. A kislevelű kacurafát két hét múlva érdemes megtekinteni, még inkább illatát beszippantani, mert lombhullatáskor vaníliás kalácsillatot áraszt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában