Tudatosan együtt élni a természettel

2023.06.08. 21:17

Tanösvényt avattak a madarak és fák napján

Tanösvényavatással és előadásokkal ünnepelte a Csingervölgyi Vadaspark és Látogatóközpont a madarak és fák napját május 12-én.

Tisler Anna

A Barabits Elemér Tanösvény átadásakor Dorner László alpolgármester a program fővédnöke, Schwartz Béla polgármester nevében köszönetet mondott Schenek Tamás tulajdonosnak, munkatársainak, az előadóknak. Elmondta, hogy a nap folyamán sok hasznos dologgal gyarapodott a tudásuk. Ajka Város Önkormányzata azért támogatta a beruházást, mert az ott dolgozók olyan közösségi teret hoznak létre, ahol a generációk megtanulhatják azt, hogyan kell tudatosan együtt élni a természettel. A létesítmény Ajka és térsége olyan közösségi tere, amelyen szakmai konferenciákat lehet tartani, ahova nemcsak a térségből, hanem az országból és talán egyszer külföldről is ellátogathatnak szakemberek. 

Az országban egyedülállóan órarendi keretek között tartott Bejárható Magyarország programmal Horváth Csaba, az Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa ismertette meg az érdeklődőket. 

Az ajkai Szabó Márton biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa előadásában a borostyán kialakulásáról, az ajkai bányászat során a felszínre került darabokban a kutatók által fellelt, a tudomány számára addig ismeretlen állatfajtákról beszélt. A kutató hozzátette, hogy akinek van a birtokában a borostyánokból, szívesen fogadná, ha felajánlaná, ugyanis a 85 millió éves darabokból értékes leletek kerülhetnek elő. Nemrég egy ajkai pedagógustól kaptak egy nagyobb darabot, és már az első vizsgálat kimutatta, hogy több rovart tartalmaz. Az év madaráról, a barkóscinegéről és térség madárvilágáról Kaufmann Gábor állatorvos tartott vetítéssel egybekötött előadást. Barabits Elemér erdőmérnök, kutató a bakonyi berkenyefajokról szólt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában