Fészekbemutató és odúfigyelés Zircen

2023.05.18. 13:00

Tojáshéjdarabok, tollak, más életnyomok követése kutatók segítségével

Kikelt madárfiókák tojáshéjának darabjait, dolmányos varjú kihullott tollát, őzek lábnyomát figyelhették meg, azaz életnyomokat követhettek a gyerekek a természettudományi múzeum kutatóinak segítségével a zirci arborétumban.

Rimányi Zita

Forrás: BTM

A madarak és fák napja alkalmából madárodú-kihelyezést és -ellenőrzést szervezett a Zirci Ciszterci Arborétum és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. Gyerekek, családok többen kíváncsiak voltak a madarak életének részleteire, tájékoztatta lapunkat Sinigla Mónika, a múzeum igazgatóhelyettese és hozzátette: azt szintén megtudhatták, hogyan alakíthatják madárbaráttá saját lakókörnyezetüket, hogyan támogathatják a fészkelést. 

A különböző madárodúk típusairól, lakóiról Kovács Attila, a BTM ornitológusa beszélt, majd fészekbemutatót tartott, vele együtt a résztvevők új madárodúkat raktak ki cinegéknek és hegyi billegetőknek. A korábban kihelyezettek mintegy felében már vannak beköltözők: elfoglalták azokat széncinegék, csuszkák, kékcinegék, seregélyek, vörösbegyek és örvös légykapók. Egyes nagyobb méretű ilyen lakásokat mókusok szintén birtokba vettek, s a denevérek is használnak odúkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában