Tragédia

2022.04.03. 19:00

A meggyilkolt egykori jegyzőre emlékeztek Badacsonytördemicen

Halálának hetvenhetedik évfordulója alkalmából dr. Péczer Sándorra, a második világháborúban szovjet katonák által meggyilkolt jegyzőre emlékeztek a napokban.

Szijártó János

A badacsonytördemici önkormányzat nevében Horváth István alpolgármester és Horváth Zoltán polgármester koszorúzott

Fotó: Szijártó János/Napló

A 2010-ben állított emlékhelynél Horváth Zoltán tördemici polgármester, Horváth István alpolgármester, Balassa Dániel, Szigliget polgármestere és Szakács Péter plébános helyezett el koszorút. Dr. Péczer Sándor 1937-től volt Badacsonytördemic (akkor még Nemestördemic) és Szigliget körjegyzője, majd főjegyzője. Szolgálati ideje alatt számos fejlesztés valósult meg, többek között Nemestördemic villamos hálózatának kiépítése. A végzetes napon, 1945. március 27-én motorkerékpárral Nemestördemicre ment a körjegyzőségbe, hogy a szegényeknek járó pénzt kifizesse és a hivatali iratokat elássa. Útközben szovjet katonák látószögébe került, akik habozás nélkül lelőtték. Motorját, ruháit elvették, majd ott hagyták az út szélén, elvérezni. Felesége, másfél és fél esztendős kislányai hiába várták haza.

A szocialista rendszerben a körjegyző emlékét hivatalosan nem ápolhatta a község, sőt, a rendszerváltozás után is további húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy méltó emléket állíthassanak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában