Fejlesztés

2022.03.23. 08:00

Teljessé vált Zirc csatornázottsága

Akli városrészben elkészült a szennyvízelvezető rendszer, 170 millió forintos beruházással. Ezzel száz százalékos Zirc csatornázottsága.

Rimányi Zita

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester a Zirc-Akli szennyvíztisztító telepen Fotó: Nagy Lajos/Napló

A projekt megvalósítására a Vidékfejlesztési Program 122 millió forintos támogatása mellett több mint ötven millió forintot költött az önkormányzat. A zöldmezős, a környezetet, az élővizeket védő beruházás részeként az egy kilométer hosszan kiépített szennyvízcsatorna rendszerhez elkészült a tisztítómű is – derült ki Kovács Zoltán országgyűlési képviselő helyszíni tájékoztatásából. Arról szintén beszélt, hogy tavaly nyáron kezdődött el a kivitelezés. 

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Ottó Péter polgármester elmondta, hogy a pályázat előkészítésekor együttműködtek a honatyával. A háztartások kilencven százaléka pedig rácsatlakozott a hálózatra. A lakosok ezzel segítik a beüzemelését. Már működik, használhatják, folyik a próbaüzem, nyárra üzemkész lesz.
 

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az előzetes számítások alapján évente csaknem négyezer köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas a kiépített egyedi rendszer. Tehermentesíti az értékes természeti környezetet, óvja az ivóvízbázist. A városvezető hangsúlyozta: Zirc és településrészei a Magas-Bakony szennyezésre érzékeny karsztos felületű részén helyezkednek el. Ezért a felszíni és a felszín alatti vizek minőségének védelme szempontjából rendkívül fontosak azok a fejlesztések, amelyek az emberi tevékenység során keletkező kommunális szennyvizek zárt rendszerű összegyűjtését, kezelését végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában