Dinamikusan fejlődő város

2021.07.01. 07:00

Újabb turisztikai látványosságokkal gazdagodott Balatonfüred

Több mint 1,5 milliárd forint értékben, melyhez az önkormányzat 579 milliós önerőt biztosított, a többi uniós pályázati támogatás, újabb turisztikai látványosságokkal gazdagodott Balatonfüred.

Kovács Erika

20210630 Balatonfüred Zákonyi utca 3-5 fejlesztésátadás. Bóka István polgármester köszöntője. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fejlesztés egyik helyszíne a Zákonyi utca, ahol a beruházásokat tegnap ünnepélyesen összegezték az ottani kiállítóteremben. Bóka István polgármester emlékeztetett, a Zákonyi utcai épület helyén korábban parkoló működött, amit 190 férőhellyel a terem alatti liftes mélygarázsba helyeztek át. A területen egy impozáns épületet hoztak létre kiállítóhelyekkel, üzletekkel, színes-zenés szökőkúttal, zöldterülettel, sétánnyal, és hidegben jégpályát is működtetnek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bóka István balatonfüredi polgármester kiemelte a város gyógyhely jellegét, mely később is lényeges szempont a pályázatoknál, a rangos cím a savanyúvíznek köszönhető. A város elöljárója köszönettel szólt a kormány, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és Kontrát Károly támogatásáról. Az országgyűlési képviselő köszöntőjében az Európai Unió, a kormány, az önkormányzat és az MTÜ közötti összefogásra helyezte a hangsúlyt. Azt mondta, a beruházás hosszú, kitartó munka eredménye, és tovább emeli Füred turisztikai vonzerejét, amely nemcsak a szőlő és a bor városa, de a kultúráé is. A képviselő külön méltatta a polgármester és a testület munkáját, melyek meghatározók a város dinamikus fejlődésében.

Zoób Kati divattervező is részt vett az eseményen
Fotó: Kovács Erika/Napló

A beruházásokról kiderült, a Széchenyi 2020 program keretében a város önkormányzata 983 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüreden című projekthez, amit az MTÜ-vel mint konzorciumi partnerrel közösen valósított meg. Az önkormányzat a fejlesztési projekt­tel a 21. századi igényekhez igazítva újította meg a gyógyhelyi környezetet, amelynek egyik helyszíne a Zákonyi utca, ahol nyolcezer négyzetméteren négy új épületet hoztak létre. Különleges a park is, mert a mészkő nem forrósodik át a nyári melegben sem. A napozófelületet az időzítővel működő, süllyesztett párásítófúvókák hűtik. Az esténként megvilágított párafelhő pedig különleges látványt nyújt. Az egész tér, ahogy Füred sétányai is, család-, gyermek- és kerékpárosbarát kialakításúak. A terület akadálymentesített, kerékpárosok és mozgássérültek számára is járható. A mélygarázs kijáratai felől az egyes kerti terek akadálymentesen megközelíthetők.

A projekt keretében megújult a Horváth Mihály utcai konferencia-központnál a szabadtéri színpad, ahol lefedték a nézőteret, a színpadot. A hatszáz férőhelyes akadálymentes nézőtér padjait kényelmes székekre cserélték. Korszerűsítették a fellépők öltözőit, és kialakítottak egy kelléktárolót. A fejlesztők ügyeltek arra is, hogy a legszebb „díszlet”, a Tihanyi-félsziget látványa a háttérben megmaradjon.

A projektzárón Schwartz Zoltán hegedűművész, Kiss Ferenc műgyűjtő, zenész és Kalmár Petra, a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola furulya szakos növendéke szép műsorral ajándékozta meg a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában