mécseseket gyújtottak és koszorúkat is elhelyeztek

2020.11.10. 18:52

A forradalom hőseire emlékeztek Várpalotán

A Faller-középiskola falán található emléktáblánál tartott megemlékezést a Palotai Turul Társaság az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

Szabó Péter Dániel

Az önkormányzat nevében Katona Csaba alpolgármester koszorúzott a Faller iskolai emléktáblánál

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az október 23-án kirobbant, és október 28-án győzedelmeskedő forradalom sorsa már az intervenció megindítása előtt négy nappal, október 31-én megpecsételődött. Ekkor ugyanis Hruscsov és a szovjet pártvezetés a fegyveres fellépés mellett tette le a voksát. Az eseményeket ettől a ponttól kezdve két szálon követhetjük nyomon. Először is azon a vonalon, hogy Moszkva miként készítette elő a csapást és hogyan formálta meg a forradalom utáni rendszert. Másfelől pedig abból az aspektusból, hogy Nagy Imre kormánya milyen módon próbálta meg elkerülni a szuperhatalom beavatkozását. Hruscsovnak a támadás előtt két dolga volt: meg kellett nyernie a jelentősebb szocialista államok vezetőit, illetve ki kellett kérnie Tito jóváhagyását, mivel a Szovjetunió és Magyarország a forradalmat megelőzően látványosan kibékült a jugoszláv vezetővel – mondta el megemlékező beszédében Vaszily Zsolt.

A civil szervezet vezetője ezúttal nem a megszokott helyszínen, az 1956-os forradalom leverésének emléket állító kopjafánál beszélt, hiszen az a vár környékének fejlesztését célzó Zöld város projekt munkaterületének számít, hanem a PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületének falán található emléktáblánál.

Ezt követően a megjelentek mécseseket gyújtottak és koszorúkat is elhelyeztek. Várpalota Város Önkormányzata nevében Katona Csaba alpolgármester emlékezett a hősökre.

Az önkormányzat nevében Katona Csaba alpolgármester koszorúzott a Faller iskolai emléktáblánál Fotó: Szabó Péter Dániel

A szovjet hadsereg 64 évvel ezelőtt, november 4-én indított támadást Budapest és a jelentősebb városok ellen. Az október 23-a után vívott fegyveres harc felkelői november 4-én hajnalban visszatértek az utcákra, és megpróbálták a lehetetlent, szembeszálltak a sokszoros túlerővel. November 4-ét 2013-ban nyilvánította gyásznappá Magyarország kormánya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában