Elszaporodtak az algák

2020.07.27. 07:00

Késő nyárra jellemző a Balaton algamennyisége

A Balatoni Limnológiai Intézet megerősítette azt a hírt, amely szerint már most a késő nyárra jellemző módon elszaporodtak az algák a Balaton nyugati medencéjében.

Tóth B. Zsuzsa

Balatongyörök, 2020. július 23. Kotróhajó (elõtérben) a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentõsen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminõségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás elõkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Amint azt Somogyi Boglárkától, az intézmény tudományos munkatársától megtudtuk, a nyílt vízen ugyan nincs jelentős algatömeg, azonban a kisebb, védett öblökben, nádasszegélyekben, csónakkikötőkben már mérhető a mennyisége.

– A víz felszínén egy-két centiméter mélyen van jelen az alga, amely feltűnő lehet zöldes, kékes, de ha pusztul, akkor már barnás színe miatt. A strandokon nem jellemző az egyébként zavaró látványt nyújtó algásodás. Az algatömegek képesek mozogni, napszakonként vagy nagyobb szélben helyet változtatni. Az algásodással megjelenő cianobaktériumok esetenként toxinokat termelnek, ezek pedig bőrirritációt okozhatnak érzékenyebb bőrűeknél.

Amennyiben valaki iszik a vízből, az enyhe emésztőrendszeri problémát, hasmenést okozhat. Fontos azonban, hogy az algásodás nem feltétlenül jár együtt toxintermeléssel. Az alga a vízben szemmel jól látható, ha ilyet észlel valaki, inkább távolabb strandoljon a gyermekével – ajánlja az algológus.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa hozzátette, hogy a strandokon a víz minőségét, az esetleges algásodást folyamatosan ellenőrzi a hatóság.

– Több bejelentést kaptunk, de nem a strandokról, hanem például hajókikötőkből, horgászhelyekről. Az algásodás csak a tó nyugati területén jellemző, ahogy ez tavaly is volt. Akkor valószínűleg zavarosabb volt a víz, emiatt a sötétben oxigénmentes körülmények alakultak ki, így az üledékből felszabadulhatott, a felszínre kerülhetett az abban régóta jelen lévő foszfor.

Kotróhajó dolgozik a Balaton nyugati medencéjében,abalatongyöröki part közelében július 23-án
Fotó: MTI/Varga György

A vízügy – mint intézkedő szerv – megkezdte a kotrást az érintett területeken. Az üledék felső rétegét kotrással eltávolítják, majd elszállítják. A következő hetek időjárása dönti el, hogy még több lesz-e az alga mennyisége, szélcsendes, meleg időben várhatóan elszaporodik. – Feladatunk az okok feltárása és a hosszú távú megoldás keresése, nagy erőkkel dolgozunk rajta – mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában