Robotok és drónok

2020.02.07. 07:00

Informatikai eszközöket kapnak az iskolák a pápai tankerülettől

Informatikai eszközöket, többek között LEGO-robotokat, drónokat, projektorokat, asztali számítógépeket kaptak a Pápai Tankerületi Központ (PTK) fenntartásában működő oktatási intézmények.

Polgár Bettina

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója (jobbra) adta át az informatikai eszközöket az oktatási intézmények vezetőinek Fotók: Pápai Tankerületi Központ

Tavaly több mint 20 millió forintot fordított a Pápai Tankerületi Központ saját költségvetésből digitális eszközbeszerzésre, emellett pályázati forrásból közel hétmillió forint értékben vásároltak informatikai eszközöket. Ezek egy részét még tavaly használatba vették a PTK fenntartásában működő oktatási intézmények.

Február elején, a legutóbbi intézményvezetői értekezleten Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója további informatikai eszközöket adott át az oktatási intézmények vezetőinek. Megtudtuk, a döntő részben saját forrásból finanszírozott nagy értékű eszközbeszerzés keretében LEGO-robotokat, drónokat, 3D nyomtatókat, projektorokat és asztali számítógépeket vásároltak.

LEGO programozható robotikai építőkészletet 15 intézmény kapott. A készletben található elemekből öt különböző robotot lehet összerakni, és a programban megírt mozdulatsorok áttölthetők a robotokra. Három különféle drónból tíz darabot szerzett be a Pápai Tankerületi Központ. Ezek mindegyike kezdő felhasználók számára is könnyen kezelhető. A quadrocopterek kamerával felszereltek, emellett minden drónhoz további kiegészítő akkumulátorokat is vásároltak, hogy a repülés élményét egy 45 perces óra alatt több diák is élvezhesse. 3D nyomtatókból hármat vásároltak a középiskolák számára, az informatikaórák színesítésére. A nyomtatók a háromdimenziós terv alapján rétegenként formálják meg a tárgyakat.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója (jobbra) adta át az informatikai
eszközöket az oktatási intézmények vezetőinek Fotók: Pápai Tankerületi Központ

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója rámutatott, minden iskola életében az egyik legtöbbet használt informatikai eszköz a projektor. Ebből tizenhármat vásároltak az eszközbeszerzés részeként. A korszerű projektorok a cserére már jócskán megérett régi eszközöket váltják ki az iskolákban.

Harminc asztali számítógépet ugyancsak vásárolt a Pápai Tankerületi Központ, ebből húszat az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és AMI informatikatermében helyeztek el, a további tíz számítógépet pedig elsősorban adminisztrációs célokra használják az érintett oktatási intézmények.

Az intézményvezetői értekezleten a digitális eszközök átadása mellett köszöntötték a közelmúltban kinevezett intézményvezetőket: Bognár Anitát, a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium, Polhammerné Frend Adriennt, a vaszari Ihász Gábor Általános Iskola, valamint Bíró Andrásnét, a Csóthi Géza Általános Iskola intézményvezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában