allergén

2019.10.02. 18:00

Burjánzik a parlagfű a Litér felé tartó bicikliút mellett

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra a problémára, miszerint a Veszprémből Litér felé tartó bicikliút mellett burjánzik a parlagfű.

Horváth Virág

2019.09.18. Litér, parlagfű. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

 

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Napló megkeresésére a Litéri Közös Önkormányzati Hivatal képviseletében Sárdi Jánosné igazgatási vezető főtanácsos tájékoztatta lapunkat, hogy az országos kerékpárút-törzshálózat egyes elemeinek és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kívüli szakaszai kezelőjének kijelöléséről szóló 355/2017.(XI.29) kormányrendelet értelmében az országos kerékpárút-törzshálózatba tartozó és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kívüli szakaszaira vonatkozó fenntartási, fejlesztési és a fejlesztéssel összefüggő üzemeltetési feladatokat a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság látja el.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

2013 óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer a Nébih oldalán, amellyel interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya cikkünkre az alábbi választ küldte:

A törvényi előírásoknak megfelelően társaságunk idén is folyamatosan gondoskodik arról, hogy lehetőség szerint a kezelésünkbe tartozó út menti területeken a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozza, illetve ezt követően ezen állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint végezzük el az egyes útszakaszokon ezen munkákat, a jogszabályi gyakoriság szerint. Így a főutakon a korona élen belül (két padka közötti terület) minimum 3, koronaélen kívül minimum 2 alkalommal, míg a mellékútakon korona élen belül minimum 2, koronaélen kívül minimum 1 alkalommal végeznek kaszálási munkálatokat társaságunk munkatársai. Ha az erőforrásaink megengedik, illetve a vegetáció indokolja, akkor az előírtnál gyakrabban végeznek munkatársaink ilyen jellegű tevékenységet.

Továbbá közfoglalkoztatottak bevonásával célzott parlagfű irtási tevékenységet is végzünk. 2018-ban országosan mérnökségeink összesen 504 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálási, növényzetgondozási munkákat, míg a közfoglalkoztatottakkal 18,5 millió négyzetméternyi felületen avatkoztunk be. (A megadott felület az elvégzett munka összteljesítményét jelenti. Ahol több alkalommal is elvégeztük a feladatot ott mindegyik alkalom bele van számítva.) Idén összesen 5 olyan akcióhét van, amikor célzottan, közfoglalkoztatottak bevonásával is végzünk parlagfűmentesítést. A kérdéses litéri kerékpárút mentén az előzetes terveink alapján illetékes mérnökségünk a héten – amennyiben az időjárás is engedi – el fogja végezni a szükséges parlagfűmentesítési feladatokat. Addig is a közlekedők türelmét és megértését kérjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában