Harmadával kevesebb csapadék

2019.03.15. 07:00

Rekordok dőltek meg Veszprém megyében

Az átlagosnál enyhébb és szárazabb volt a mögöttünk hagyott tél – közölte érdeklődésünkre Kovács Győző veszprémi meteorológus.

Marton Attila

Az elmúlt tél is igazolja éghajlatunk melegedő tendenciáját azzal, hogy nem fordult elő zord nap, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fok alá süllyedt volna. A szélsőségek erősödését jelzi, hogy négy napon belül fordult elő a tél leghidegebb, illetve legmelegebb napja – hangsúlyozta Kovács Győző.

Kovács Győző meteorológus elmondta, az évszak középhőmérséklete Veszprémben – a repülőtéri meteorológiai állomás adatai szerint – 0 fok volt, ami 1,4-del haladja meg az 1981–2010-es évek átlagát. Ezzel az értékkel a rangsorban a tizennegyedik legmelegebbnek számít a 2018–19-es tél az elmúlt 50 évben.

A veszprémi tél is enyhébb és szárazabb volt a megszokottnál. A januári középhőmérséklet 0,2 fokkal, a december 1,2 fokkal, a február pedig 3,1 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál, magyarázta Kovács Győző. A napi csúcshőmérsékleti rekord február 18-án és 28-án dőlt meg, utóbbi egyben a tél legmagasabb hőmérsékleti értékét produkálta 19,9 fokkal. A meteorológus kiemelte, ez az érték új havi maximum-hőmérsékleti rekord Veszprémben.

A tél enyheségét jól jellemzi, hogy a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8,6 fok volt, február 24-én. Az összes téli csapadék mintegy 30 százalékkal volt kevesebb a szokásosnál, havas, illetve hótakarós nap pedig alig fordult elő. A csapadék mennyisége decemberben is átlag alatt volt, a tél első hónapjában nyolc napon havazott, összefüggő hótakaró – néhány napig – a hónap közepén alakult ki. Januárban szinte minden második nap volt csapadék, ám a lehullott 30 milliméter körüli mennyiség így is kevéssel a sokévi átlag alatt maradt, míg a február meglehetősen száraz volt, a lehullott 11,5 milliméter a sokévi átlag 50 százalékát sem éri el – jegyezte meg a meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában