Megetették a falut

2019.01.14. 07:00

Udvari kemencében sült a kolbász az ajkarendeki disznótoron

Udvari kemencében sütötték a kolbászt, a húst és a sütőtököt az Ajkarendekért Egyesület által szervezett hagyományőrző sváb közösségi disznóvágáson szombaton.

Tisler Anna

Pék Zsuzsa és Rainiss Andrea szolgálja fel a disznótorost Fotó: Tisler Anna

A művelődési ház udvarán reggel 7 órától késő délutánig folyt a munka, majd este hattól csaknem éjfélig a mulatozás. Rainiss Andrea, a szervező egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a kétszáz kilós állatot egy helyi gazdálkodótól vásárolták az ajkarendeki német nemzetiségi önkormányzat támogatásával.

Pék Zsuzsa és Rainiss Andrea szolgálja fel a disznótorost Fotó: Tisler Anna

A feldolgozásban csaknem negyvenen vettek részt. A böllér a helyi lakos Fáskerti József volt, a főszakács Pék Zsuzsa, a munkálatokat Földi Nándor, Töltl János és Bognár Jenő irányította. A feldolgozásban részt vevőket a hagyományos sváb étellel, a böllérreggelivel kínálták, ami májas, velős, tojásos étel.

Az esti disznótoroshoz, amelyre az egész Ajkarendek lakosságát várták, üstben nyolc órán keresztül főzték a húslevest. A nap folyamán a segítőket a Kisbadacsony Baráti Kör gazdái által felajánlott borból készült forralt bor várta.

A disznótoros vacsorán, amelyre megtelt a művelődési ház, húslevest, töltött káposztát, kolbászt és húst szolgáltak fel az egyesület tagjai. A vacsora után Pék Attila és a Bakonygyepesi Örökségünk Egyesület nyugdíjasklubja lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában