2018.08.17. 14:00
Szabad ég alatt készültek a fogások Noszlopon
Az árnyat adó diófák lombkoronája alatt idén augusztusban 18 csapat 148 fős létszámban mérte össze főzőtudományát a 11. Diófás főzőversenyen, a sportpálya melletti Diófásban.
A noszlopi Őszikék Nyugdíjasklub tagjai is indultak a versenyen Fotó: Györkös József
Az évről évre megrendezett közösségi gasztroesemény várva várt momentuma a település nyári programsorozatának.
A kellemes hangulatú felnőtt és ifjúsági nyílt versenyre az Észak-Dunántúlról, de még Csongrád és Tolna megyéből is érkeztek résztvevők. A főzés alkalmával Szabó Péter, Kalla Kálmán, Ferenczi István gyémántdiplomás, valamint Könyvné Dózsa Erzsébet és Farkas Zoltán aranydiplomás gasztronómus bírálta az elkészített fogásokat és a tálalást.
A település polgármestere, Felső Sándor és Városi Attila hobbiszakácsként erősítette a bírák munkáját. Magyaros tájételek, lakóhelyem tájételei, családom kedvenc ételei voltak azon kategóriák, melyekben versenghettek a csapatok a fődíjért, a kitüntető címért, a Lucullus-serlegért.
Az értékelésnél a bírák pontozták a munkafolyamat során a tisztaságot, rendet, az ételek minőségét, a tálalást, illetve a terítést is. Szabó Péter főszervezőként és gasztronómusként elmondta, főzéskor az ember áll a középpontban, ezért nemcsak a megfelelő minőségű és körülmények között készülő ételekre, hanem az azokhoz illő terítékre, a kreativitásra és a szépérzékre is kíváncsiak voltak. A főzés, sütés az ételekről, míg a terítés és a dekoráció az emberről mesél – mondta. 37 féle étel közül a neves ítészek választása egy tócsnitésztába rejtett sült húsos kreációra esett. A megérdemelt serleget a nyárádi önkormányzat Gasztró Angyalok és Ördögök fantázianéven induló csapata vette át. Üres kézzel senki sem távozott, összesen 350 ezer forint értékben kaptak ajándékot a versenyzők. A bírák 17 érmet és két különdíjat is kiosztottak.