előadás szentgálon

2018.02.09. 08:00

Márfi Gyula: Idealizálják azt, ami eltér a normálistól

Az elmúlt években némileg növekszik a házasságkötések és a keresztelések száma – többek között ez is elhangzott Márfi Gyula érsek minapi előadásában Szentgálon.

Juhász-Léhi István

Márfi Gyula veszprémi érsek Szentgálon Fotó: Juhász-Léhi István

A Szentgáli Polgári Szövetség Egyesület és a Szentgál Kultúrájáért Alapítvány kedden este újabb beszélgetős összejövetelt tartott. A vendég ezúttal Márfi Gyula veszprémi érsek volt, aki a családok évéről és a hitről tartott előadást az érdeklődőknek.

Márfi Gyula veszprémi érsek Szentgálon Fotó: Juhász-Léhi István

A beszélgetés egyik fő vonala a migráció volt, amely mára az érsek szerint a hagyományos dzsihád helyébe lépett. „Nem lehet róla beszélni, de sajnos realitás…” – fogalmazott. Elhangzott az is, hogy a muszlim nők szerepe társadalmukban az, hogy „szülni, szülni, szülni... Egy muszlim családban 5-10 gyerek az elfogadott, a normális egy asszonytól.” Kiemelte, hogy a muszlimok szerint ők magasabb rendű lények, mint mi vagyunk. A családok átalakulása, „eltorzulása” kapcsán beszélt a proletár internacionalizmusról, a kommunizmusról, amely a családanya helyére a dolgozó nőt állította. „Bevezették az abortusztörvényt, gyakorlatilag minden terhesség megszakítható volt” – fogalmazott Márfi Gyula, aki úgy vélte: azokban az időkben kezdte el az ország a tartalékait felélni, majd jött az újabb mélyütés, a globalizmus, a világpolgár.

„Számukra nincs haza, ők ott érzik jól magukat, ahol a legkevesebb munkával a legtöbb pénzt lehet keresni” – jelentette ki, majd beszélt azokról az orvosokról, mérnökökről is, akik az egyetem után azonnal külföldre mennek. „Óriási pénzbe került a taníttatásuk, ám annyi kötelességet nem éreznek, hogy valamit visszaadjanak.” – hangzott el. „A család is háttérbe került és most már a családanyák helyére nem a dolgozó nő lép, hanem a szingli, akinek fő célja az, hogy önmagát megvalósítsa. Ami önmagában nem rossz, de nem öncélúan kezelve.”

A veszprémi érsek szentgáli előadásában azt is kiemelte, hogy az elmúlt években némileg növekszik a házasságkötések és a keresztelések száma. Szót ejtett a „másságkultuszról” is: „ami eltér a normálistól, azt idealizálják” – hangzott el. „Kimondom: sem az élettársak, sem az egynemű partnerek – anélkül, hogy ítélkezni akarnék a homoszexuálisok és a leszbikusok felett – nem alternatívái a házaspároknak” – mondta. Majd a házastársakról és a házasulandókról volt szó, de fókuszba került a szeretet, a tisztelet és a keresztény házasság alapja is.

„Nem bántom a homoszexuálisokat, de hogy kultuszt csinálnak nekik, azt elítélem, mert ez nem a jövőbe mutat, hanem visszavisz a Római Birodalom dekadens fázisába, és még régebbre, Szodoma korába” – mondta.

A Napló kérdésére, hogy Ferenc pápa 2020-as magyarországi látogatásáról lehet-e többet tudni, az érsek azt válaszolta, hogy egyelőre nem, de a szentatya valóban részt vehet két év múlva a budapesti 52. Eucharisztikus Világkongresszuson. Mint ismeretes, legutóbb 1996-ban Szent II. János pápa járt Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában