Higanygőzről LED-esre

2018.02.24. 10:51

Korszerű, energiatakarékos közvilágítás Balatonrendesen

A közel 150 lakosú kistelepülés teljes egészén elkészült mostanra a közvilágítás korszerűsítése.

Tóth B. Zsuzsa

A kivitelező PS Project Kft. LED-es közvilágítást épített ki, 133 lámpát cserélt le modern fényforrásokra. Ennek köszönhetően már az egész községet fénydiódás eszközök világítják meg.

Mint az avatási ünnepségen elhangzott, ez európai szinten sem gyakori. A korszerű technológiának köszönhetően mintegy 96 százalékkal csökken a település közvilágítási rendszerének energiafelhasználása, amivel évente 24 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A fejlesztés ugyanakkor nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdaságossági szempontból is kimagaslóan eredményes, ugyanis a fel nem használt energiából származó költségcsökkenés olyan mértékű, hogy a megtakarításokból fedezhetők a projekt költségei.

A közvilágítást 12 éven át garanciálisan üzemelteti a beruházó, azonban amennyiben a kultúrház és a közvilágítás is napelemmel működhet a jövőben, ez az időtartam 15 évre módosul.

Azt követően tervezhet több mint hárommilliós megtakarítást a jelenlegi beruházásnak köszönhetően a település. Ugyanakkor a kutatások szerint a fényforrások 25 éves működés után is 80 százalékos hatékonysággal működnek.

A településen eddig a közvilágítást biztosító legfiatalabb lámpatestek is 15 éve-sek voltak, de még több mint negyven elavult, higanygőz lámpa is üzemelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában