"Kifelé jövünk a bajból"

2 órája

Hazatértek az árvízi védekezésben részt vett Veszprém vármegyei tűzoltók

A múlt héten Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas, Veszprém vármegyékbe és a fővárosba elrendelt rendkívüli készenléti szolgálat a vasárnap befejeződött, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói is visszatérhettek az oktatási intézménybe. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Tolna vármegyében továbbra is megerősített létszámban van jelen a katasztrófavédelem.

Veol.hu

A hétfő reggeli Árvízinfón Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy optimizmussal tekinthetünk a hátralévő napokra, a kedvező időjárásnak köszönhetően nincs utánpótlása az árvíznek, és a Duna felső szakaszán a vártnál gyorsabban apad a folyó. „Kifelé jövünk a bajból, enyhül a nyomás, de nem szűnt meg.” A miniszterelnök ezután a védekezésben részt vevő erőkről adott tájékoztatást, mint mondta, most már kevesebb emberre van szükség, ők is elsősorban figyelőszolgálatot látnak el. Nincs szükség újabb homokzsákok beépítésére, több mint 1 millió 900 ezer darabot használtak fel a védekezés során. Ezután a még odafigyelést igénylő helyekről tájékoztatott Orbán Viktor. 

Fotó: Veszprém VMKI

A kormányfő összességében sikeresnek ítélte az eddigi árvízi védekezést, hangsúlyozva, hogy az még nem ért véget, az elvégzett munka értékelésére később kerülhet sor. A miniszterelnök hozzátette, hogy holnaptól a közegészségügyi kérdések kerülnek a középpontba.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatójában kiemelte, hogy a katasztrófavédelem és a rendvédelem többi szervének munkatársai továbbra is a gátakon vannak, a katasztrófavédelem 95 szivattyúja még tegnap is teljes kapacitással dolgozott. 

Veszprém vármegye árvízi védekezésre átrendelt, összesen 142 fős tűzoltói állománya két vármegyében, összesen öt településen vett részt az árvízi védekezésben, emellett a fővárosban a magassági felderítésben. Elsősorban a védfalak kialakítása, a kiépített gátak megerősítése, a szivárgó víz szivattyúzása, és a gátak, valamint az árvízi jelenségek figyelemmel kísérése volt a feladatuk. 

A hat nap alatt egy negyvenegy főből álló kontingens Pilismaróton, majd Dunabogdányban, ezt követően pedig Budakalászon végzett intenzív munkálatokat a Duna vízszintjének tetőzése előtt. A legmagasabb vízszint idején és az apadás kezdetétől folyamatosan figyelemmel kísérték a gátak állapotát, ahol szükséges volt, benzinmotoros szivattyúval avatkoztak be, vagy további homokzsákokkal erősítették a gyengébbnek bizonyuló pontokat.

Kilencvennégy hivatásos tűzoltó Vác védelméért vette fel a harcot az árral szemben. Ők az éjszakai órákban dolgoztak. Az első napokban homokzsákokból raktak gátat, buzgárokat építettek, vízszivatást végeztek. Közülük tizennégy fő a második éjszakától Nagymaroson, a mobilgát mellett végezte a szivárgó víz eltávolítását. A váci szakasz tagjai harmadik éjszakai szolgálatuktól kezdve figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a gátak a tetőzés során és az azt követő órákban. Szombat hajnalban pedig egy akkorra már két napja eltűnt ember keresésében vettek részt, akit a homokzsákokból emelt gát közelében meg is találtak. A keresett személyt azóta családja körében van. 

Fotó: Veszprém VMKI

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központból az árvízi munkálatokra kivezényelt három újonc és két továbbképzésben részt vevő kolléga ugyancsak a tegnapi napon adta le a védekezési munkálatokban való szolgálatot.  

Hatnapos árvízi szolgálatot követően a Veszprém vármegyei tűzoltók hétfőn hajnalban visszatértek eredeti szolgálati helyükre. A vármegye hivatásos tűzoltóságai hétfő reggeltől a szokásos 24/48-as szolgálati rend szerint végzik tevékenységüket - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!