„Én voltam, megfojtottam, megöltem”

2020.02.05. 12:24

Döntött a bíróság – Elítélték a sólyi kislány gyilkosát – FRISSÍTVE

A másfél évvel ezelőtt történt borzalmas gyilkosság ügyében hirdettek szerdán ítéletet.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Tizenöt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte Pfeifer Péter, a Veszprémi Törvényszék bírája F. F.-et szerdán, aki a vád szerint megölt egy sólyi kislányt 2018 májusában. A fiatalt, aki tette elkövetésekor 16 éves volt, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, 14. évét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolta a főügyészség. A vádlott és védője fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

A kislány szülei megrendülten hallgatták végig az ítéletet szerdán a törvényszéken
Fotó: Kovács Erika/Napló

Távmeghallgatáson, a nyilvánosság kizárásával hangzott el a vád-, és védőbeszéd, szólhattak a szülők, az utolsó szó jogán a vádlott. A nyilvános ítélet kihirdetésen elhangzott: F. F.-et tizenöt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amit fiatalkorúak börtönben kell letöltenie. Legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Emellett tíz évre a közügyektől is eltiltotta, és hat millió 700 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a bíróság. Pfeifer Péter bíró indokolásában elmondta, a vádlott eltérően beszélt, de a bizonyítékok, a helyszíni nyomok igazolták, ő volt az elkövető. A bíró felidézte, F. F. már legelőször, az őt kísérő rendőrnek elmondta: „Én voltam, megfojtottam, megöltem”. Az nem minősült enyhítő körülménynek, hogy a vádlott megbánta tettét. Szakvélemény alapján autista, de tette elkövetésekor beszámítható volt. A bíró beszélt F. F. szüleinek felelősségéről is.

Az ítélet után vádlott és védője fellebbezett, így az ügy a Győri Ítélőtáblához került. F. F. börtönben marad. Az ítélet után a meghalt kislány szülei lapunknak elmondták, majdnem rosszul lettek, amikor ismét végighallgatták a szörnyűséget. A vádlott és szülei nem kértek tőlük bocsánatot, nem mondtak részvétet. F. F. mindössze annyit mondott, sajnálja, ami történt. F. F. láttán a szülők haragot, dühöt éreztek.

Gyermekük holmija, játékai ott vannak, ahol Adrienn hagyta. A szülők üdvözölték, hogy a kiskorúaknak járó maximális büntetést kapta, de az anya szerint „az járna neki, ami a kislányommal történt”. A család nem tudja feldolgozni a tragédiát, kijárnak a kislány sírjához. F. F. védője nem kívánt nyilatkozni. Az ügyről korábban a főügyészség vádirata alapján megírtuk: F. F. a nyolcéves sólyi kislány kezeit hátrakötözte, a patakba vitte, ahol többször a víz alá nyomta, majd a kábult gyermeket kivitte a partra, kővel bántalmazta.

A fiú a már eszméletlen gyermek ruhájának egy részét levette, majd a kislányt újra a patakba vitte, ahol hínárfonatot kötött rá, és elment. Adrienn vízbefulladt. Miután a gyermek kora este nem ért haza, testvére keresni kezdte, majd az édesapa bejelentése után megkezdődött a szervezett keresés. Adrienn holttestét hajnalban találták meg a Séd-patakban, halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.

_______

A helyszínen lévő munkatárasuktól megtudtuk, hogy a bíróság 15 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől való eltiltást szabott ki a vádlottra.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A fiú védője enyhítésért fellebbezett, a végső döntést a Győri Ítélőtábla fogja meghozni.

Farkas Zsanett a megölt kislány összetört édesanyja a bíróságon szerdán
Fotó: Kovács Erika/Napló
Adrienn édesapja várja az ítélethirdetést Fotó: Kovács Erika/Napló

Részletes információkkal később jelentkezünk.

Előzmények:

2018. május 18-án egy sólyi édesapa tett bejelentést 21 óra 41 perckor a VMRFK tevékenység irányítási központjába, hogy kislánya eltűnt. A rendőrök a társszervek bevonásával, helikopterrel, nyomkövető kutyával, több mint 100 emberrel azonnal megszervezték, és megkezdték a gyermek felkutatását, akinek a holttestét 2018. május 19-én, 2 óra 30 perckor, Királyszentistván külterületén, a Séd patak medrében találták meg.

A helyszíni szemlén kiderült, a gyermek bűncselekmény áldozata lett.

A Veszprém megyei rendőrök nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, majd a bejelentés után, 24 órán belül elfogták a gyermek megölésével megalapozottan gyanúsítható 16 éves fiút, akit előállítottak és gyanúsítottként kihallgatták, a fiatal beismerte a bűncselekményt. A gyanúsítottat őrizetbe vették, és kezdeményezték a rendőrök a letartóztatását, amit a bíróság 2018. május 21-én elrendelt.

A júliusi, előkészítő tárgyaláson Gulyás Ildikó ügyész közölte, a Veszprém Megyei Főügyészég aljas indokból, különös kegyetlenséggel, 14. évét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja a letartóztatásban lévő fiatalkorút, aki tavaly májusban megölt egy nyolcéves kislányt Sólyon.

A Büntető Törvénykönyv szerint bűnössége megállapításakor 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyész részletesen ismertette a vádiratot, eszerint F. F. a gyermek kezeit hátrakötözte, a patakba vitte, ahol többször a víz alá nyomta, majd a kábult kislányt kivitte a partra, kővel bántalmazta.

A fiú a már eszméletlen gyermek ruhájának egy részét levette, majd a kislányt újra a patakba vitte, ahol hínárfonatot kötött rá, és elment. A kislány vízbefulladt. Miután a gyermek kora este nem ért haza, testvére keresni kezdte, majd az édesapa bejelentése után megkezdődött a szervezett keresés. A kislány holttestét hajnalban találták meg a Séd-patakban, halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.

A vádlott nem szenved személyiségzavarban.

Fridman Róbert, a megölt kislány szüleinek ügyvédje korábbi érdeklődésünkre elmondta, a vádlott nem teljes mértékben ismerte be a bűncselekményt, de arról, hogy mit ismert el, az ügyvéd kegyeleti okokból nem kívánt beszélni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!