börtönre ítélték őket

2018.07.13. 14:00

Fosztogató álbádogosok – Becsapták, megfélemlítették az idős embereket

Nem csak becsapták, meg is félemlítették az idős embereket a Romániában élő álbádogosok, akiket jogerősen súlyos börtönbüntetésre ítéltek.

MÁTÉTELKI ANDRÁS

Magyarországon is többször felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt G. Ludovic (28) és az egyszer már bíróság előtt állt G. Stefan (20) több millió forinttól szabadított meg idős embereket. Első államosuk tavaly április 11-én délelőtt Kaposvár volt, ahol egy 76 éves férfinek felajánlották, hogy házának ereszcsatornáit, kétméteres szakaszonként, 10 ezer forintért lecserélik. Noha elkezdték a munkát, rövidesen valamilyen valótlan kifogással félbehagyták, hogy csak másnap tudják folytatni. Mindenesetre az addig elvégzett munkáért elkértek 260 ezer forintot. A férfi a feleségétől átvette a megtakarított 900 ezer forintjukat, amit marosvásárhelyi G. Ludovic kikapott a kezéből, s kifutott a kocsijukhoz. Az idős, beteges férfinek esélye sem volt elkapni a tolvajt.

Az álbádogosok útja innen a Somogy megyei Iharosberénybe vezetett, ahol egy 86 éves férfit etettek meg a meséjükkel. Áldoztuk elővette a rejtekhelyről a megtakarított pénzét, a 460 ezer forintot, amit borítékban az ágyon hagyott. Ezt észrevették a tettesek, akik az idős férfi figyelmét elterelve megkaparintottak 400 ezret a dugi pénzből.

Másnap a kora délután Nyirádon bukkantak fel, ahol egy 80 éves férfinél „kedvezményes” ajánlattal álltak elő: 25 ezer forintért lecserélik háza ereszét. Végül 15 ezer forintban állapodtak meg anyag költséggel együtt. A munka elvégzése után közölték a házigazdával, hogy a 15 ezer a csatorna méterére vonatkozott… A becsapott megrendelő a vádlottak követelésre 315 ezer forintot átadott, ám ez kevés volt nekik. Azzal félemlítették meg az illetőt, hogy kiabálni kezdtek egymással, egyikük megütötte a társát. A házigazda annyira megijedt – bizonyára félt, hogy rátámadnak-, hogy adott nekik még 400 ezer forintot.

Két héttel később Bakonynánán kopogtattak be egy 62 éves asszonyhoz, akit azzal szédítettek, hogy a székesfehérvári cégüknél megmaradt anyagból dolgoznak, így csak 28 ezerbe kerülne az eresz cseréje. Amikor már fent voltak a tetőn, akkor pontosították a végső összeget, ami egymillió (!) forintról szólt. A nő azonnal közölte velük, hogy sürgősen fejezzék be a munkát, s távozzanak. Ekkor a két vádlott 620 ezer forintot követelt a nőtől, aki ijedtében – idegen nyelven ordibált a két elkövető egymással – átadta a megtakarított félmillió forintját, valamint a pénztárcájában lévő 70 ezrét.

A következő napon csúnyán összevesztek Tapolcán egy 76 éves asszonnyal, akit a szokásos trükkel megtévesztettek, majd közölték vele: a végösszeg 1,2 millió forint lesz. Az asszony fel akarta hívni korábban rendőrként dogozó fiát, de ezt a dicsőszentmártoni G. Stefan megakadályozta. Amikor áldozatuk a hálószobájában elővette a megtakarított 400 ezer forintját, G. Ludovic kitépte a kezéből, majd társával együtt lelépett.

Mindkét bűnöző életében emlékezetes nap marad a tavaly április 29-e, ugyanis Szápáron egy 57 éves férfi nagyon is észnél volt, mert a helyszínre hívott fiával átlátott a szitán, s rendőrt hívtak a házukhoz. Mindkét bűnözőt a helyszínen őrizetbe vették, Ford Galaxyjukat pedig lefoglalták.

A Zirci Járásbíróság többrendbeli kifosztás bűntette miatt G. Ludovicot 8 év, társát 7 év börtönre ítélte, mindkettőjüket két évre eltiltották a gépjárművezetéstől. Kötelezték őket, hogy a jogerős ítélet kihirdetése után fizessék meg a károkat. A bíróság 150-150 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A törvényszék azzal egészítette ki az ítéletet, hogy nyolc, illetve hét évre kiutasította a vádlottakat hazánkból.

A döntés jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában