Várják a vendégeket

2024.07.11. 07:00

Szezonkezdet a vendéglátásban, kérdőjelekkel

Hogyan indult az idei nyár Veszprémben és a Balaton partján az előző évekhez képest? Milyen volt a szezonkezdet, hogyan változott, ha változott? Szálloda- és vendéglátóegység-tulajdonosokat kérdeztük eddigi tapasztalataikról.

Benkő Péter

A vármegyeszékhelyen kezdjük gyűjteni a szezonkezdet tapasztalatait, ahol Márkus László, a Betekints Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa nyilatkozik lapunknak. Nehézkesen indult szezonról beszél, melynek, mint mondja, még kutatják az okát kollégáival. 

– Elképzelhető, hogy a tanév későbbi befejezése, vagy a SZÉP-kártyák kapcsán történt változások okozzák, viszont hamarosan, már hétvégén is nagyobb forgalomra számítunk, és dolgozunk többféle marketingfogáson – mondja. Majd kiemeli, a foglalásoknál azt tapasztalják, jellemzően az utolsó napokra, sőt nem ritkán az utolsó pillanatokra halasztják a vendégek. 

– Úgy érzem viszont, és ez mindenképpen jó, hogy Veszprém kellő számú szálláshelyet kínál ma már minden rétegnek. A vendégforgalom alakulásában néhány hétre látunk előre, a vendégszám szerencsére emelkedik, ami bizonyára a helyi programoknak is köszönhető, de a szezon további része, pláne az, meddig tart majd, egyelőre még számunkra is kérdés – mondja el.

Szezonkezdet, a Betekints Hotelben előkészítik a szobákat a vendégek fogadásához
Előkészítik az egyik szobát a Betekints Hotelben a vendégek fogadásához
Fotó: Fülöp Ildikó

A szálláshelyek adottak, de hol a vendég? A szezonkezdet egyik kérdése

Egy balatonfüredi lovasudvar tulajdonosát is kérdezzük, kimondottan a lovas turizmusról. Elmondja, évekkel ezelőtt a világjárvány ugyan feldobta ezt az üzletágat, de azóta visszaállt a korábbi szintre. 

– A hétvégéink jellemzően erősek, a hétköznapok gyengébbek, vendégeink kilencven százalékban magyarok – mondja, s hozzáteszi azt is, ha a Balaton környékét nézzük, a régebben jellemző német turisták nagyrészt eltűntek, azok jönnek vissza közülük, akik – vagy felmenőik – egykor nyaralót vásároltak itt. – Lovastáborokba idén általánosságban nem jelentkeztek annyian, mint évekkel ezelőtt. Az viszont elmondható, egyre többen érkeznek kelet-európai országokból – mondja, s hangsúlyozza, a kilencvenes évek hatalmas dömpingje úgy véli, már a múlté, ma szinte meghalt az éjszakai élet, alig lézengenek itt-ott a fiatalok. – Ezt érzékelteti az is, hogy az egykor működő öt diszkóból mára egy maradt a városban – teszi hozzá a tulajdonos, aki nem kívánja, hogy neve megjelenjen a cikkben.

Véleményét viszont megerősíti Polgár Erika, a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde tulajdonosa, aki arról beszél, a hétköznapi forgalmuk – legalábbis eddig – nagyon gyenge. 

– A hétvégéket viszont pont az ellenkezője jellemzi, igen sokan érkeznek a Balatonhoz szombat-vasárnapra, vagy akár csak egy napra. Ilyenkor bizony áll a sor, a magyar vendégek mellett jönnek németek, szlovákok és más országbeliek. Elmondhatom, szerencsére sok a visszatérő törzsvendége éttermünknek, s ők nem az árakat nézik, inkább a jó minőségben elkészített halakat keresik – fogalmaz Erika.

A szezonkezdet tehát még a szakemberek számára is hagy kérdőjeleket. Az viszont mindhármukban közös, hogy bizakodva várják a szezon folytatását.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában