Javuló számadatok

2024.07.18. 11:00

Nőtt az álláskeresői jelentkezések száma vármegyénkben

Mérséklődnek a kilengések a hazai munkaerőpiacon, közelít egymáshoz a munkaerő-kereslet és -kínálat. A legnagyobb mértékben Veszprém vármegyében lassult a toborzás volumene, ahol 21 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg, mint tavaly ilyenkor.

Haraszti Gábor

Míg tavaly ilyenkor 44 százalékot nőtt az álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2022 azonos időszakához képest, addig most csak 17 százalékot az előző évihez mérten – derül ki a leglátogatottabb tematikus állásportál, a profession.hu negyedéves jelentéséből.

Minimálisan csökkent a meghirdetett állások száma egy év alatt

Az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma tekintetében a legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. 2024 második negyedében az ország egész területén átlagosan 2,9 százalékkal csökkent az álláshirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben Veszprém vármegyében lassult a toborzás volumene, a szakmák közül a leglátványosabb növekedést a közigazgatásban és a vendéglátásban, idegenforgalomban feladott álláshirdetések száma produkált, csökkenést pedig a mezőgazdasági, a mérnöki és a gyártási, termelési terület.

Emelkedés az IT-szektorban

Országos szinten kétszámjegyű emelkedés volt az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámban többek között az IT-üzemeltetés, telekommunikáció, a közigazgatás, a cégvezetés, menedzsment, az IT-programozás és -fejlesztés, az adminisztráció, asszisztens, irodai munka, a szállítás, beszerzés, logisztika, a marketing, média, PR, a szakmunka kategóriákban hirdetett pozícióknál az előző év második negyedévéhez képest.

– A vármegyénként elérhető lehetőségek nagyon eltérőek az országon belül, lokációtól függően változik, hogy találkozik-e a kereslet és a kínálat – mondta Tüzes Imre, a portál üzletfejlesztési igazgatója. – A bérek feltüntetése mellett a home office-lehetőséggel is versenyelőnyre tehetnek szert a munkáltatók a többi hirdető között, és akár az ország távolabbi pontjából is szerezhetnek értékes munkaerőt – tette hozzá a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában