Közvilágítás

2024.07.15. 11:00

Korszerűbb és olcsóbb a közvilágítás

Ferenczi Gábor Devecser polgármestere közösségi oldalán tette közzé, hogy több éves háttérmunkát zárhatnak le. Annak eredményeként június második felében a kivitelező cég megkezdte a közvilágítás teljes korszerűsítését valamennyi lakóövezetben.

Tóth B. Zsuzsa

A közvilágítás korszerűsítés célja az volt, hogy a korszerű, üzembiztos és nagyobb fényerejű technológiával növeljék a lakosság komfortérzetét, egyúttal az önkormányzatnak a megvalósulástól kezdve azonnali, jelentős, a villamosenergiafelhasználás csökkenéséből adódó megtakarítása keletkezzen.

Devecserben elkészült a közvilágítás korszerűsítése
Devecserben elkezdődött a közvilágítás korszerűsítése
Fotó: önkormányzat / Forrás:  Napló

Devecser 72 közterületén 610 darab elavult lámpát cseréltettek le korszerű LED világítótestekre. A beruházást az önkormányzat teljes egészében önerőből valósítja meg. A kivitelezés közel nettó 50 millió forintba kerül, az éves díjfizetésből eredő, a számítások szerint mintegy 58 százalékos megtakarítás az önkormányzatot illeti. A most kihelyezésre kerülő különböző fényerejű Visulo lámpatestek tavaly ősz óta teszt-üzemmódban működnek a Park utcában, valamint a Dr. Laczay Antal parknál létesült gyalogátkelőhelynél és a postánál. A képviselő-testület korábban döntött arról is, hogy a költséghatékonyság érdekében a fényerősséget szabályozza. 
A kivitelező a szerződésben a lámpatestekre 10 év garanciát vállalt. 

Sehova nem kerülhetett gyengébb lámpa a régi helyére a közvilágítás korszerűsítés során

A polgármester az elkészült közvilágítás-korszerűsítéssel kapcsolatban jelezte, hogy sehova nem kerülhetett gyengébb lámpa a régi helyére, sőt, több helyen a korábbinál erősebb fényűt helyeztek el és plusz lámpákat is telepíttettek.
Az önkormányzat a beruházás maximális bekerülési költségét szándékoltan a többletköltségekkel járó közbeszerzés értékhatára, 50 millió forint alatt határozta meg.
Ferenczi Gábor bizalmát fejezte ki, hogy a beruházással nemcsak jelentős megtakarítása lesz az önkormányzatnak, hanem a korszerű és üzembiztos közvilágítás kiépítésével a lakosság komfortérzetét és a közlekedésbiztonságot egyaránt növelő fejlesztés valósul meg. 
Továbbá reméli, hogy sokan örülnek annak is, hogy a 2024 első félévében a város közvilágítása működtetésére kifizetett mintegy 17 millió forint költség a több, mint 600 lámpa cseréjével jelentősen csökken.

Matécz Péter villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök, a beruházást elnyerő cég projekt menedzsere tájékoztatása szerint tavaly két gyártó lámpái kerültek tesztlámpaként a város négy helyszínére, a Park utcába, valamint a Miskei utca három szakaszára, hogy az önkormányzat és a lakosság több hónapon keresztül megtapasztalhassa azok működését, és a régi típusú lámpákhoz mérten lássák a különbséget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában