Megkérdeztük a szakértőt

2024.07.22. 07:00

Ingatlanpiaci uborkaszezon? Vármegyénkben nincs!

Tavaly írtuk, hogy a legnagyobb mértékben, közel harminc százalékkal Veszprém vármegyében nőttek országosan a négyzetméterárak. A legközkedveltebb Tihany volt átlagosan másfél millió forint körüli négyzetméterárakkal, ettől kevésbé maradtak el a szomszédos települések, különösen Balatonfüred. Veszprémben is elszálltak az ingatlanpiaci árak, s némi visszaesés után tartják magukat. Vajon meddig, mi a jelenlegi tendencia? Erről kérdezzük L. Fehér Mónika ingatlanszakértő-értékbecslőt, aki az eladni szándékozóknak a közeljövőre vonatkozóan jó, a vásárlóknak kevésbé jó hírekről számol be.

Benkő Péter

– Túl vagyunk a nyári szezon kezdetén, amikor csökkenés, de legalábbis pangás mutatkozik a tranzakciókban, ennek oka a szabadságolások időszaka. Visszaesik az érdeklődés, az emberek inkább a akikapcsolódáson, utazáson, nyaraláson, mintsem ingatlanvásárláson törik a fejüket – mondja a szakember, aki aláhúzza, most a bérbe adható-vehető nyaralók, lakások ára ugrott meg, de ez csak szezonális. Az ingatlanpiaci pangás viszont nem tart sokáig!

Az ingatlanpiaci uborkaszezon Veszprémben nagyon rövid
Az ingatlanpiaci uborkaszezon Veszprémben nagyon rövid
Fotó: Benkő Péter/Napló

Az első ingatlanpiaci lendületet az egyetemi ponthatárok kihirdetése hozza

– Évek óta tapasztaljuk – lévén, hogy Veszprém egyetemi város –, azt, hogy a nyár második felében hirtelen megnő az érdeklődés – mondja Mónika. – Ennek két fő oka van: az első, hogy a leendő egyetemi hallgatók idejében keresik lakóhelyüket. Mivel nem szívesen költöznek, igyekeznek olyan bérbe adó, jobb esetben eladó lakást keresni a szülők, ami közel van az egyetemhez – viszont mégsem közvetlen mellette. Hogy bérelni vagy vásárolni kívánják a lakást, nagyban hat az összkínálatra. Egy eladóból – jó ajánlat és megegyezés után – sokszor bérbeadó lesz, úgy gondolják, ha nem kapják meg a megfelelő vételárat, inkább megtartják, kiadják a lakást. Ez a helyzet várható hamarosan, ami a kínálatot szűkíti, s a négyzetméterárak visszaállnak az év közben megszokottakra, de nagy emelkedésre nem számítunk. Konkrét számadatokat később tudok mondani – teszi hozzá.

A második lendület nyár végén, ősz elején várható

– Szeptembertől munkavállalók is nagyobb számban érkeznek, kisebb részük vásárolni, nagyobb részük bérelni kíván. Ezt biztosan mondom, évek-évtizedek óta így van. Ami mára változott: az arány eltolódott a bérlők irányába, kevesek tudják megfizetni a vételi árat. Tavalyelőtt látványosat ugrottak a négyzetméterárak, különösen panellakásoknál, tavaly ez visszaesett, jelenleg Veszprémben kevéssel 700 ezer forint alatti a kínálati ár. A téglalakásoknál – mivel eleve magasabb volt az árszint – nem volt nagy kiugrás, de visszaesés sem. Itt valamivel 900 ezer forint feletti az átlagár, ami az év első felében még emelkedett, jelenleg stagnál. Igen keresettek az új építésű lakások, azokra lesz, a használtakra pedig folyamatosan van igény – utóbbiak alacsonyabb négyzetméteráron cserélnek gazdát – szolgál számadatokkal L. Fehér Mónika.

Családi- és sorházak áraiban igen nagy a szórás
A családi és sorházak árában igen nagy a szórás
Fotó: Benkő Péter/Napló

Álmaim háza – mire számítson a vevő?

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki családi vagy sorházban gondolkodik. Itt már akkora a különbözőség – terület, állapot, nagyság, elhelyezkedés és más szempontok miatt –, hogy nehéz konkrét adatokat mondani, hatalmas a szórás. Kollégáim szerint egy család számára jobb olyan, megfelelő állagú és állapotú ingatlan vásárlásában gondolkodni, melybe már csak be kell költözni. Ki lehet fogni olcsó, de sok felújítást, ráfordítást igénylő, költségeket emésztő házat, mindig vannak ilyenek. Azt mondom, aki szakember az építőiparban, vágjon bele bátran, de aki nem az, annak a ráfordítás költsége álmatlan éjszakákat fog okozni – és a megfelelő iparos megtalálása, a rejtett hibák okozta nem várt pluszkiadások is – tudtuk meg az ingatlanszakértő-értékbecslőtől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában