Helyi gazdaság

2024.05.09. 09:00

Kéknyelű piknik a Badacsony lábánál

Szombaton, május 11-én rendezik meg a Kéknyelű Pikniket, a Balaton legnyáriasabb tavaszi borfesztiválját Káptalantótiban, a Badacsony melletti Istvándy-ligetben.

Szijártó János

Erről a házigazda, főszervező Istvándy Gergely tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, most szombaton immár hatodik alkalommal tartják meg a már hagyománnyá vált Kéknyelű Piknik sétáló kóstolót. Nem árt tudni, hogy 2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére jött létre az Ízbank, amelynek referenciaborainak kiválasztása a kéknyelű szakmai vakkóstolón történt meg. A badacsonyi kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből pedig 50-50 palack került az Ízbank borszéfbe, ami egyfajta bortrezorként szolgál a jövő badacsonyi borászaira gondolva. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható. Az Ízbank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztatóra és kóstolóra. Az eseményen az idei legjobb badacsonyi kéknyelű borok sorakoznak fel. A résztvevők megízlelhetik a badacsonyi borászatok kiválóságait és találkozhatnak a szakma nagyjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!