Mérföldkő a fejlesztés

2020.12.11. 07:00

Új iparterületet és szolgáltatóközpontot létesítenek Balatonfüreden

A területfejlesztési operatív program révén összesen 1,1 milliárd forint beruházással új iparterületet, illetve szolgáltatóközpontot létesítenek Balatonfüreden

Kovács Erika

Nyolc-tíz vállalkozás találhat majd új telephelyre az Aszófői út mellett épülő ipari területen

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A teljes fejlesztés tizennégy hektáron a volt, illetve már rekultivált hulladéklerakó területén, az Aszófői út mellett épül meg. A munkálatokat gőzerővel végzik a járvány alatt is, az átadást jövő tavaszra, nyár elejére tervezik. Régi terv válik valóra Balatonfüreden az említett beruházással, amit nagyon fontos lépésnek nevezett a város életében Bóka István polgármester. Ezzel a jövőben méltó körülmények közé kerülhetnek azok a kisebb területet igénylő vállalkozások, amelyek eddig lakókörnyezetben, valamint nem megfelelő feltételekkel működtek.

Így nem gyárak, üzemek működnek majd az új, füredi iparterületen és szolgáltatóközpontban, hanem többek között építőipari cégeknek biztosítanak helyet és megfelelő feltételeket.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Terveik szerint nyolc-tíz vállalkozás költözik majd az említett területre, illetve a szolgáltatóközpontba.

A város egyik legnagyobb beruházásán jelenleg is gőz- erővel dolgoznak a munkagépek és az emberek. Az igaz­gatási, illetve a szociális épületekben kulturált körülmények között kap helyet a Probio Zrt. köztisztasági és parkfenntartási részlege. A társaság dolgozóinak egyebek mellett vizesblokkot, étkezőt is építenek, így a jövőben kulturált körülmények között tudnak tisztálkodni, étkezni. A cég kommunális munkát végző járműveinek pedig egy korszerű, nagy méretű autómosót is építenek. Mindemellett létrehoznak egy műhelyt is, ahol a társaság dolgozói a különféle javításokat is el tudják majd végezni, ráadásul korszerű, méltó körülmények között, az eszközök tárolására pedig külön raktárhelyiségeket alakítanak ki számukra. A másik raktárépületben, illetve csarnokban a téli síkosságmentesítéshez szükséges anyagokat, így egyebek mellett a sót és a zúzalékot tárolják.

Építenek egy biomasszatüzelésű kazánházat is, ami az igazgatási épület fűtéséről gondoskodik, és a fűtéshez szükséges alapanyagot is itt helyezik el. Az iparterülettől távolabb is dolgoznak a munkagépekkel, mert az új létesítményt korszerű infrastruktúrával látják el, ugyanis a területig, valamint azon belül is szükség van ivóvízre, áramellátásra, csapadék- és szennyvízelvezetésre. A szennyvízbefogadó, illetve az ivóvízhálózat csatlakozási pontja távolabb található, és mindezt megépítik a terület határáig. Például a szennyvízcsatorna-­hálózat befogadója a szennyvíztelep, ahonnan indulva a 71-es számú út alatt, valamint keresztezve a vasutat vezetik a szennyvízhálózatot egészen az iparterületig, illetve az Aszófői útig, és szükség van két átemelőrendszerre is, amiket szintén kialakítanak majd.

Nyolc-tíz vállalkozás találhat majd új telephelyre az Aszófői út mellett épülő ipari területen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Valamennyi közművet ki­építik az iparterületen is, amelyhez úgynevezett csatlakozóutakat is létrehoznak. Az egyiket az Aszófői úttal párhuzamosan, a másikat a jelenlegi komposztálótelep irányában alakítják ki. Mindemellett természetesen gondoskodnak a szolgáltatóközpont korszerű közvilágításáról, valamint a megfelelő minőségű közútról is.

A munkálatokkal a tervek szerint a jövő év tavaszán, nyár elején végeznek,

amikor a Probio Zrt., illetve a már helyben működő, elsősorban építőipari társaságok kulturált, 21. századi körülmények között, korszerű infrastruktúra és jó megközelíthetőség mellett kezdhetik meg működésüket az új iparterületen bérelt parcellákon.

Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre egyebek mellett úgy fogalmazott, nagyon fontos a beruházás a társaság életében, illetve a majdan ott működő cégek szempontjából, ugyanis jövőre már jól megközelíthető helyen, kulturált körülmények között végezhetik munkájukat. A társaság szakterületei pedig egy helyszínre költözhetnek majd, ami nagyon lényeges a mind hatékonyabb működés szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!