Kihívást jelentett a váltás

2020.07.31. 07:00

Tömegével kezdtek új szakmába az emberek a járvány miatt

Azt eddig is sejthettük, hogy a járványidőszak sokak megélhetését megnehezítette, esetleg teljesen ellehetetlenítette. Az mégis meglepetésként érinthet bennünket, hogy még a negyvenesek között is rengetegen döntöttek a szakmaváltás mellett – derül ki a joszaki.hu felméréséből.

Juhász-Léhi István

Több mint 40 000 felhasználója körében végzett felmérést Magyarország legnagyobb közösségi szakemberkeresője, a joszaki.hu. Arról kérdezték a többnyire egyéni vállalkozókból álló felhasználóbázisukat, hogy miként érintette őket a koronavírus miatt kialakult válsághelyzet. Az már a felmérés elején kiderült: a válaszadók 22 százaléka számára ebben az időszakban teljességgel ellehetetlenült a munkavégzés. De nem könnyű az ügyfélszerzés azoknak sem, akik nem szakadtak ki a munka világából: a közel ezer kitöltő túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, jóval nehezebb számukra klienseket szerezni, mint a vírust megelőző időszakban. ,,Érezhetően kevesebb most a kereslet. Sokan magyarázat nélkül mondják vissza a munkát” – panaszkodott egy válaszadó. Más azt emeli ki: az emberek félnek, nem engedik be az otthonukba. Így nemcsak az anyagi gondok, a vírus terjedése miatti aggodalom is távol tartja az ügyfeleket.

A válaszadók közel fele nyilatkozta, hogy a bevételek visszaesése ,,elképesztő mértékben” érinti őket vagy családtagjaikat. További 30 százalék úgy fogalmazott, ,,jelentősen” hat rájuk a jövedelemkiesés. Gyakori, ám szerencsére nem általános eset, hogy a megrendelők minden korábban megrendelt munkát lemondtak náluk.

És hogy meddig húzódik még a járványhelyzet? A legtöbben úgy vélik, úgy három hónappal kell számolnunk, de azok sincsenek kevesen, akik szerint a vírus okozta visszaesés még fél évig is eltarthat. A válaszadók felét aggodalommal tölti el, hogy egyáltalán nincsenek megtakarításaik, ezért rá is kényszerülnek a mun­kavállalásra. Akiknek azon­ban sikerült tartalékot képezni, azoknak közel fele több mint három hónapra elegendő pénzt tett félre.

De vajon belekényszeríti-e a vírus az egyéni vállalkozókat, hogy lefaragjanak a munkadíjukból? Körülbelül felük válaszolta, hogy ugyanannyiért dolgozik, mint eddig, míg a másik 50 százalék kénytelen olcsóbban is elvállalni ugyanazt a munkát. A válaszadók felének munkahelye teljességgel meg is szűnt, míg mások foglalkoztatása átmenetileg szünetel. A szorult helyzetben persze megjelentek a kényszermegoldások: a kitöltők 13 százaléka váltott karriert, hogy átvészelje ezt az időszakot. Érdekes módon nemcsak a fiatalabb generáció ilyen rugalmas: a negyvenes éveikben járók éppolyan tettre késznek mutatkoztak a szakmaváltást illetően, mint a 20 és 30 közöttiek. A vállalkozókedv csak 50 fölött látszik csökkenni.

A szakmaváltók közel háromnegyede elárulta, hogy a váltás nem juttatta vissza őket korábbi anyagi színvonalukra. Kevesebb mint harmaduk keres többet, mint előző munkakörében. Mégsem csüggednek: a legtöbben úgy értékelték, elégedettek ezzel a döntésükkel, tehát vélhetően jobban jártak, mint ha az eredeti foglalkozásuknál maradtak volna.

És hogy szeretnének-e később visszatérni az eredeti munkájukhoz? A kitöltőket ez is megosztotta: közel felük már nem térne le az újonnan választott pályáról. A másik 50 százalék visszatérne ugyan eredeti szakmájához, ám csak azzal a feltétellel, ha megtarthatja az újat is. A többség nem csügged: a válaszadókat nem a pesszimizmus jellemzi, hiszen a legtöbben önfejlesztéssel és szolgáltatásfejlesztéssel készülnek a vírus utáni időszakra, miközben igyekeznek óvni az egészségüket is. Más úgy fogalmazott: résen lesz, bizakodik és teljes mellbedobással dolgozik, amihez rengeteg kávét tervez elfogyasztani.

A koronavírus az élet minden területén elősegítette a digitalizációt, ez alól nem kivételek a szakemberek sem. A joszaki.hu weboldalán például a karantén alatt 23,6 százalékkal nőtt a regisztrált szolgáltatók száma. Hasonlóképpen nőtt a munkájuk iránti kereslet is: a közösségi szakemberkereső 2019 júniusa és 2020 júniusa között 10,6 százalék emelkedést tapasztalt az ajánlatkéréseknél. Ennél is kiugróbb adat, hogy 2019 márciusa és 2020 márciusa között 187,9 százalékkal emelkedett a létrejövő munkák száma. Ugyanez az adat júniusban már 382,2 százalékos növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában