2020.04.08. 20:00
Lesz elég sonka húsvétra, de az ára magasabb
Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.
20200407 Veszprém Húsvéti sonkák a Vásárcsarnokban a Vajda-Hús Kft. üzletében, Vicza Krisztián üzletvezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotó: Penovác Károly/Napló
Éder Tamás elmondta, hogy a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy hat-hétezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.
Az elnök megjegyezte, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd.
Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.
Éder Tamás rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár. A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élő sertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség – fűzte hozzá.
Dobos Kata, a Pápa Hús Kft. marketingvezetője kérdésünkre kifejtette, a húsvéti időszakban különösen keresettek a sonkák (parasztsonka, parasztlapocka, Esterházy-sonka, prágai és kőrishegyi sonka), illetve a csülkök.
Megtudtuk tőle, mint élelmiszergyártó nem számítanak keresletcsökkenésre a kialakult járványügyi veszélyhelyzetben. A koronavírus-járvány a termelésben sem okozott eddig fennakadást, azonban a higiéniai szabályokon szigorítottak.
A marketingvezető rámutatott, nem terveznek áremelést a húsipari termékeknél, ám az euró árfolyamának alakulása befolyásolhatja a beszállító partnerek árait. Hangsúlyozta, nem alakult ki áruhiány, erre várhatóan húsvétkor sem kell számítani.