Gyerek nélkül is megy

2019.12.12. 07:00

Csok: sokan nem ismerik a feltételeket

A hivatalos adatok szerint eddig az igénylők 10 százaléka kérte úgy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), hogy még nem született gyereke, ugyanis a jövőben megszületendő gyerekek után is felvehető a támogatás.

Napló

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A money.hu szerint sokan nem ismerik a pontos feltételeket, és nem merik gyermek nélkül kérni a támogatást, amely pedig komoly segítséget jelenthet az érintett családoknak.

A családi otthonteremtési kedvezmény többek között a jelenlegi vagy jövőben vállalt gyermekek számához köti a támogatás mértékét. Az utóbbi hónapokban sokan érdeklődtek egyrészt arról, hogy gyermektelenként is kérhető-e a csok, illetve, hogy mire kell ilyen esetben figyelni. Másrészt arról, hogy egy-egy család kérhet-e csokos támogatás mellett babaváró kölcsönt is – derül ki a money.hu összeállításából.

– Gyermek nélkül is neki lehet vágni a csoknak, azonban fontos tudni, hogy a támogatást szigorú szabályok betartása mellett lehet igénybe venni. Fontos a családtervezés, a gyermekneveléshez szükséges háttér. Ha nem teljesítik a családok a vállalt feltételeket, akkor büntetőkamattal kell visszafizetni a kapott összeget, ezalól csak a jogszabályban meghatározott feltételek jelentenek kivételt – mondta el Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Hozzátette, hogy a babaváró kölcsön és a csokos támogatás nem zárja ki egymást, akik megfelelnek a feltételeknek, azok mindkettőt igényelhetik. A hivatalos adatokból az is kiderül, hogy a csok bevezetése óta többségben vannak azok a családok, akik meglévő gyermekeik után jutottak támogatáshoz, azaz nem vállaltak több gyereket. Mindössze 34,6 százalék bővítené a családját a csokos támogatáshoz: a legtöbben, 59 százalékuk egy, 39 százalékuk kettő, és alig két százalékuk számol három gyerekkel. Tízből kilenc családnak volt már gyermeke a csokos támogatás igénylésekor. Az érintettek 10 százaléka – azaz közel 12 ezren – gyermek nélkül vágtak bele a folyamatba, és közülük is a legtöbben (81 százalék) két gyermeket vállaltak a támogatás fejében. A gyermektelenek többsége pedig használt lakásra kért támogatást.

Trencsán Erika azt is hozzátette, hogy 2015 júliusi bevezetése óta idén szeptemberig 117 ezren vették igénybe a csokot, összesen 353 milliárd forint összegben. Idén szeptemberig pedig több mint 65 milliárd forint összegben kötöttek új szerződéseket, ebből közel 44 milliárd forintot tesznek ki az újlakás-építésekre és -vásárlásokra kötött szerződések. Használt lakás vásárlására mintegy 20 milliárd forintért kötöttek szerződést 2019 első kilenc hónapjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában