2019.03.20. 11:00
A Tapolca Expón debütált a város süteménye
Több mint 3600 látogatója volt a III. Tapolca Expó termelői és kézművesvásárnak a hétvégén a Csermák József Rendezvénycsarnokban.
Szarka Zsófi a Tapolcám nevű süteményt kínálja a látogatóknak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Ez a létszám 20 százalékkal magasabb, mint a tavalyi részvételi arány – tudtuk meg Böröndy Tamástól, a tapolcai Tourinform-iroda vezetőjétől.
A vasárnapi zárás előtt osztották ki a közönségdíjakat. A Szépít kategóriában az AnA Naturfarm, a Táplál kategóriában a Hegymagasi Marhaságok, a Díszít kategóriában pedig a Varjas Judit Üvegékszer- stand kapta a díjat. Az expón mutatta be egy gasztroshow keretein belül hivatalosan Szarka Zsófi gasztroújságíró az új, a város felkérésére készített Tapolcám nevű édességet.
Dobó Zoltán polgármester elmondta, hogy elsősorban egy újabb turisztikai attrakciónak szánja a tapolcai önkormányzat a süteményt, a Tapolcám elnevezésű édesség a tervek szerint felkerülhet a város és a környék vendéglátóhelyeinek kínálatába. Böröndy Tamás arról beszélt: régi vágyuk, hogy a helyi gasztronómiát a jól ismert böllérleves és a palacsintával töltött rétes mellett tovább erősítsék. Ezért álltak első „kóstolásra” az új recept alapján készülő sütemény mögé, amelyet Zsófi megalkotott.
– A Tapolcám nevű új édesség mind ízeit, mind formavilágát tekintve igyekszik visszaadni a város hangulatát, arculatát. Ma, amikor a gasztronómia a virágkorát éli, térségükben is egyre inkább igény van az idelátogatók részéről arra, hogy ha beülnek egy étterembe, elmennek egy helyi cukrászdába, akkor tudjanak kóstolni valami autentikus tapolcait. Éppen ezért az a cél, hogy a város és a környék vendéglátóhelyei felvegyék kínálatukba a Tapolcám süteményt. Szeretnénk, ha lehetne kapni a fesztiválokon, de mi is visszük magunkkal, ha különböző turisztikai kiállításokra megyünk szerte az országban, illetve külföldön – jegyezte meg Böröndy Tamás.
A város új édességét kitaláló Szarka Zsófi kiemelte, a térségre jellemző alapanyagokból készült, csipkebogyó- és mandulakrémmel töltött, ropogós tésztalapok rombusz alakja a Tapolcai-tavasbarlang csónakjaira emlékeztet, míg a tálaláskor díszítésként szolgáló kör alakú habcsók a város logójában is szereplő malomkereket szimbolizálja.
– A recept megalkotásakor fontos szempont volt az is, hogy a süteményt a háziasszonyok is el tudják készíteni otthon, ugyanakkor lehetőséget nyújtson a cukrászok számára, hogy egy-egy kis csavart vigyenek bele, és kiéljék kreativitásukat – mondta Zsófi.