megtisztelő cím

2018.08.01. 07:00

Vakkóstolással választották ki Balatonfüred város borát

Ebben az évben a Szabó és Fia Pince 2017-es évjáratú olaszrizlingje lett Balatonfüred város bora. A megtisztelő cím mellett ez azt is jelenti, hogy idén a város a vendégeinek ezt a bort ajándékozza, és ezt a bort kínálja rendezvényein.

Sági Ági

Szabó Gergő borász a Nivegy-völgyi szőlőültetvényen

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A nyertes borról a tóparti város képviselő-testületének tagjai döntöttek vakkóstolással, zárt ülésükön.

– A városi borverseny aranyérmes olaszrizlingjei közül választják ki a képviselők azt, amelyik nekik a legjobban ízlik. Az olaszrizling a térség jellemző fajtája, ebből készülnek a pincészetek zászlósborai. Igazi közönségteszt ez, hiszen a 12 fős testület tagjai nem egyformán értenek a borhoz, így tényleg csak az számított, hogy melyik bort találták a legfinomabbnak – mondta el Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

A Szabó és Fia Borpince családi borászat, a Balaton-felvidéken, Nivegy-völgyben készítik a bort. Ebben a térségben a borászkodás hagyománya a 18. századra vezethető vissza. A család több mint 19 hektár területen termeszt szőlőt, de falusi vendégasztalukra maguk állítják elő a mangalicából készült füstölthús-árukat is.

Szabó Gergő borász a Nivegy-völgyi szőlőültetvényen

– Az első közös telepítésünk édesapámmal tíz éve volt. Balatoncsicsón a Pirkanc-dűlőben telepítettünk egy 0,7 hektáros olaszrizling-ültetvényt. Úgy tűnik, jó helyet választottunk, mert minden évben innen szüreteljük a legjobb olaszrizlinget. 2017-ben egészséges szőlőt szedtünk, amely szépen beérett, 13 százalék alkohol lett a kész borban. A reduktív erjesztés szépen kihozta a fajtajegyeket, és egy harmonikus bor született – mondta el Szabó Gergő borász, s hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egészséges szőlőt szüretelhessenek. A szőlőben a munkát az idősebbik, a pincében az ifjabbik Szabó irányítja. Készítenek hagyományos fahordós, illetve reduktív erjesztésű tételeket is. Céljuk, hogy a bor a fajtajelleget hordozó, harmonikus legyen.

Szabó Gergő borász elmondta: nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy egészséges szőlőt szüretelhessenek

– Boraink nagy részét a pincénél, illetve a Balaton környékén értékesítjük éttermeknek, hoteleknek. Országos szinten egyelőre Budapesten és egy- két vidéki üzletben tudunk megjelenni. Szerencsére egyre nagyobb a boraink iránt a kereslet, szeretnénk országszerte a boros szaküzletekben értékesíteni. Ebben nagy segítség a feleségem, aki a fiunk születése után átvette tőlem az értékesítési feladatokat – tette hozzá.

Az olaszrizlingen kívül termesztenek más fajtákat is, van szürkebarát, ottonel muskotály, chardonnay, kékfrankos, cabernet franc és merlot fajta is az ültetvényeken. A pincészetnél foglalkoznak a kuriózumnak számító juhfark fajtával is. A Nivegy-völgyi fajták közül ez hungarikumnak számít, a filoxéravész után ezt a szőlőfajtát innen telepítették vissza a Somlóra is.

2017-es olaszrizlingjük lett Balatonfüred város bora Fotó: Balogh Ákos

A családi borászatban a szőlőművelés során csak zöld környezetvédelmi besorolású szereket használnak, részt vesznek a nemzeti agrár környezetgazdálkodási programban. A gyom­irtást gépi sorközműveléssel végzik, a feldolgozás során nagyrészt természetes, de irányított erjesztést alkalmaznak. Gergőék minden borukról tudják, hogy mely dűlőben termett a szőlője.

Balatonfüred város borát bárki megkóstolhatja a borheteken. A borászatok augusztus 8. és szeptember 2. között várják a látogatókat a Tagore sétányon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában