kamara

2018.03.07. 13:56

Gazdasági fórum Veszprémben: a fejlődés folyamatos

2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó GDP Magyarországon, többek között erről is beszélt Chikán Attila akadémikus, egykori gazdasági miniszter a kamara hagyományos év eleji gazdasági fórumán.

Tremmer Tamás

Fotó: Penovác Károly/ napló

vállalkozóknak szükségük van a sokoldalú és objektív tájékoztatásra

Vállalkozói körben várt és megszokott esemény a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) hagyományos év eleji gazdasági fóruma. Idén Chikán Attila (akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóprofesszor) és Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője voltak a vendégek.

Fotó: Penovác Károly/ napló

A házigazda VKIK elnöke, Markovszky György arról beszélt, hogy a vállalkozóknak szükségük van a sokoldalú és objektív tájékoztatásra, hogy minél pontosabban tudjanak felkészülni az előttük álló feladatokra. Segíteni kell a magyar tulajdonú vállalkozásokat, hiszen a megye növekvő gazdasági teljesítményéből egyre nagyobb szeletet tudnak lefedni.

A magyar gazdaság teljesítményét öt átfogó teljesítménymutató alapján értékelte Chikán Attila, aki jelezte, a kormányzati és az elemzői értékelések eltérhetnek. Kifejtette, 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó GDP Magyarországon, de ma a régiós országokhoz képest nálunk a legkisebb a növekedés. A növekedési ütem 2014-től lassul. Az államháztartási hiányt tekintve 2001-ben nálunk volt a legrosszabb a helyzet a régióban, 2012-ig a régiós átlag szintjére küzdöttük fel magunkat. A külső adósságállományt tekintve 16 éve szintén a miénk volt a legrosszabb pozíció, amin 2010-ig sokat javítottunk. A termelékenység (egy ledolgozott munkaórára jutó GDP) tekintetében nem állunk jól, ez a mutató valamivel több mint az euro övezeti ráta fele. A versenyképességi rangsorban hátrébb csúsztunk, a Világgazdasági Fórum 120 mutató alapján értékel, mi 130 ország között a 60. helyen vagyunk.

Fotó: Penovác Károly/ napló

Erős a globális gazdasági növekedés a világban

Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője arról beszélt, hogy erős a globális gazdasági növekedés a világban, ami kedvező helyzetet teremt a magyar gazdaság számára. A világ növekedési üteme négy százalék körüli, Európáé 2-2,5 százalék között. A kontinensen a gazdasági bizalmi index is növekszik, a magyar bizalmi trend kiemelkedően magas. Mindehhez kedvező környezetet teremt az is, hogy a vállalati hitelek kamatai igen alacsonyak hazánkban.

Fotó: Penovác Károly/ napló

Ugyanakkor az unióban a vállalatok 2016 óta egyre erőteljesebb munkaerő problémákkal szembesülnek. Ez alól ma már hazánk sem kivétel, a munkaerőhiány itt is komoly problémákat okoz.

Az eseményen adták át a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Felelősséggel a Közösségért és Környezetért Díjat, amellyel a balatonfüredi Probio Zrt. tevékenységét jutalmazták.

Fotó: Penovác Károly/ napló

A díjat Somogyi László vezérigazgató vette át Polgárdy Imrétől, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől és dr. Markovszky Györgytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!