Madaraink

2024.09.15. 15:40

Vigyázzunk a fecskékre! Autózzunk lassabban, zárjuk el a kutyát, macskát!

Sajnos nem volt szerencséjük a Kárpát-medence felett Afrika felé repülő fecskéknek, mert hirtelen csapott le a hideg, és eltűntek a rovarok, amik a madarak élelmét jelentik, közölte Pálinkás Andor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület dél-balatoni csoportjának madarásza.

Kovács Erika

Forrás: pexels.com/Illusztráció

A szakember elmondta, a fecskék úgy vonulnak, hogy folyamatosan táplálkoznak, míg végigrepülik az utat Afrikáig, az anyagcseréjük ugyanis nagyon gyors. A hirtelen jött hidegben eltűntek a rovarok, a talaj közelében azokat keresik a fecskék, így sajnos van, aki elüti őket. A kérdésre, hogy mit lehet tenni a megmentésükért, javasolta, lassan és óvatosan menjünk az autóval, mert például egy gyorsan haladó jármű akár húsz fecskét is elüthet egyszerre. Ahol pihenő fecskéket látunk falakon, mélyedéseken, teraszokon, hagyjuk őket nyugodtan, ne kelljen újabb kört repülniük, mert ezzel újabb energiára van szükségük. 

Az előrejelzés szerint kedden visszatér a nyugodt indián nyár a Balatonnál is, és akkor előbújnak a rovarok a levegőben, így a fecskék ismét tudnak táplálkozni, majd el tudnak repülni. A madarász kiemelte, ha valaki a portája körül sok pihenő, száraz menedéket találó fecskét lát, zárja el a macskát, kutyát, mert a négylábúak a legyengült madarakat most könnyen levadásszák. Szerencsére a balatoni árvaszúnyogokból maradt még néhány, ami élelmet jelenthet a fecskéknek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában