A vérünkre pályáznak

2024.09.13. 18:20

Tombol a szúnyoginvázió, ráadásul új fajok is megjelentek

Az utóbbi években megjelent és az ország most már szinte minden területét elárasztó, spontán terjedő inváziós csípőszúnyogfajok alapvetően új helyzetet teremtenek a szúnyogártalom kialakulásában és új kihívásokat hoznak a szúnyoggyérítés gyakorlatában.

Szijártó János

Erre hívja fel a figyelmet a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) szúnyoggyérítéssel kapcsolatos mostani lakossági tájékoztatása, amelyben javaslatokat is tesz a helyzet javítása érdekében. Mint írják, a helyzet ökológiai alapját az adja, hogy az inváziós fajok túlnyomórészt azokat a ház körüli vizeket használják fejlődési helyül, melyekben korábban az embert nem, vagy alig csípő dalos szúnyog fejlődött.

A betelepülő fajok igazi inváziót idéznek elő, a dalos szúnyogot sok helyről ki is szorítják. A szúnyogártalom kialakulása mostanra sok helyen kezd függetlenedni a folyóáradásoktól, tavak parti zónájának közelségétől és a tartósan csapadékos időszakoktól, amelyek eddig alapvetően meghatározóak voltak a szúnyogállományok markáns megjelenésében. Korábban a csapadékhiányos időszakokban gyérítések nélkül is adódtak szúnyogmentes időszakok. Ezen a helyzeten változtatott jelentősen az inváziós fajok megjelenése. 

Egyre több a szúnyog, és helyenként még a korábban jellemzően csak vízparton rajzó árvaszúnyog is kiterjesztette élőhelyét más területekre
Egyre több a szúnyog, és helyenként még a korábban jellemzően csak vízparton rajzó árvaszúnyog is kiterjesztette élőhelyét más területekre
Fotó: Szijártó János/ Napló

Ráadásul a jellemzően vízközelben tömegesen előforduló árvaszúnyogok is kiterjesztették élőhelyüket a lakott részekre, s bár nem csípnek, de nagy számuk miatt kifejezetten kellemetlen a szabadban tartózkodni, hiszen az ember szemébe, szájába, fülébe röpködnek.
Ami az inváziós fajokat illeti, zömmel magánterületen lévő tenyészőhelyeinek szervezett feltárására és biológiai kezelésére nincs mód, így csak lakossági összefogással valósítható meg visszaszorításuk. A Balatoni Fejlesztési Tanács ezért azt javasolja, hogy a saját területén lévő esővízgyűjtő hordókat, egyéb víztárolókat mindenki fedje le, vagy sűrű szövésű hálóval takarja le, az udvaron tárolt vödröket, kannákat, gyermekjátékokat pedig úgy fordítsák, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. A BFT a kereskedelmi forgalomban kapható, nem kémiai hatóanyagú készítmények alkalmazását javasolja az ingatlantulajdonosoknak, hogy ezzel is tegyenek meg mindent a lakókörnyezetben lévő tenyészőhelyeken fejlődő szúnyoglárvák egyedszámának csökkentése érdekében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában