"Vadpapagájok"

2024.09.16. 15:00

Ritka vendég jelent meg a fenyőfán

A közelmúltban egy-egy kereszt­csőrű (Loxia curvirostra) megjelent településünkön. Egyik alkalommal a szomszédos kertben álló sudár fenyőfa tetején időzött egy példány, jellegzetes hangja alapján vettem észre. Pár hétre rá pedig egy átrepülő magányos madárra lettem figyelmes.

Vasuta Gábor

A táplálékspecialista madarak a keresztben álló csőrükkel, mesteri mozdulatokkal, a tobozokon fejjel lefelé csüngve, halkan bontogatják a termést, hogy hozzáférjenek a fenyőmaghoz. 

A tojók építik a fészket, jellemzően fenyőágakból 
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Széchenyi Zsigmond nagyon találóan vadpapagájoknak nevezte őket egyik könyvében, mert a hímek kárminpiros, míg a tojók mohazöld színezetűek. Fészküket lucfenyők sűrű ágai közé rejti, amit a tojó épít fenyőágakból, majd növényekkel, mohával, állati szőrrel puhára béleli. A fiókákat az énekesmadarakhoz viszonyítva hosszú ideig táplálják szüleik, hiszen az önálló táplálkozásra specializálódott csőrük öt-hat hét után fejlődik ki. 
A keresztcsőrű igazi inváziós madár hazánkban, jellemzően télen mutatkozik, máskor szokatlan a megjelenése. 

Keresztcsőrű hím példány
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A figyelmet magára hangjával – „gipp-gipp” – hívja fel, mikor csapatosan átrepülnek egy-egy település felett. A fán megpillantani őket szerencse kérdése, mert halkan morzsolgatják a sudár fenyőkön a magokat. 
Magyarországon védettnek számít a kereszt­csőrű, természetvédelmi értéke huszonöt ezer forint.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában