Madárlesen: A Kisalföld szárnyasai

2 órája

Jobb ma egy túzok, mint holnap egy veréb

A Kisalföld határ menti zónájába hívott madarászni barátom az őszi esők után. Célállomásunk a hármas határ volt, ott, ahol hajdanán a vasfüggöny metszette át a tájat.

Vasuta Gábor

Fotó: ifj. Vasuta Gábor

 Ráláttunk a pozsonyi várra és a Parndorfi-fennsíkra az osztrák oldalon. A mezőgazdasági területek közé mezsgyék ékelődtek, gyepsávokkal és idős akácokkal. A legnagyobb élmények a közel húsz esztendeje felhagyott parlagok és ugarok közelében értek minket. Egy méretes akácfán parlagi sas (Aquila helica) egyede csücsült, amelyet kisvártatva egy kerecsensólyom (Falco cherrug) űzött le a fáról, majd együtt termikeltek. Később egy öreg és egy újabb fiatal parlagi sas együtt rótta köreit felettünk a levegőben.

túzok
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A több hektár ugar felett közel negyven kék vércse (Falco vespertinus) vadászott szöcskékre, köztük fiatalok, tojók és meseszép hímek. Időnkét kiültek a mezsgyék akácfáinak száraz ágaira. A távolban egy vörös kánya (Milvus milvus) pásztázta át a területet, közben fekete gólyák kisebb csapata repült át. És hát a túzok (Otis tarda)! Kisebb-nagyobb csapatait, kakasokat és tyúkokat tudtunk nagyon szép fényviszonyok mellett megfigyelni. A legmeghatározóbb élményt a frissen felhagyott szántó gyomnövényzetéből felreppenő túzokok jelentették, ők mesterien elrejtőztek a viszonylag magas növényzetben. 

A Dunántúlon most láttam életemben először a madarat. A nyolcvanas években nagyon megritkult madárnak az utóbbi években a védelemnek köszönhetően erősödött az állománya, napjainkra pedig stabil populációja költ idehaza. A költőhelyek közelében repcét vettnek, hogy ne kezdjen kóborlásba, így helyben találja meg téli táplálékát. Az alföldi nagy legelők, a füves puszták jelentették élőhelyét, napjainkra felváltották ezt a mezőgazdasági területek, illetve a közéjük ékelődő gyepek. A tavaszi időszak leglátványosabb eseménye a túzokdürgés. Fészekalja kettő-három megnyúlt, hosszúkás tojásból áll, amelyeket földmélyedésbe rak. A tojások fehér alapon foltozottak. A tyúk kotlik majd egy hónapig, a fiókái fészekhagyók, de anyjuk sokáig vezetgeti, óvja őket. Öthetes korukban lesznek röpképesek. A tél folyamán kisebb-nagyobb csapatokba állnak. Magyarországon fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke egymillió forint. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában