Vidám szüret

2 órája

Gyerekek a szőlőben: megismerték a balatoni ültetvényeket

A Balaton kiemelt értékei a szőlőültetvények, nagyon fontos az, hogy az emberek a helyi és környékbeli termelőktől származó, szezonális ételeket keressék, azokat fogyasszák, nem beszélve arról, hogy a munkának mekkora jelentősége van az ember életében. Mindezekre minél korábban fel kell hívni a figyelmet, utaltak a felnőttek arra, hogy miért mentek el gyermekekkel együtt szüretelni a felsőörsi Vass Pincészetbe szeptember 19-én, csütörtökön.

Kovács Erika

Vidáman, nagy nevetések és beszélgetések közepette vagdosták le a gyermekek az érett szőlőfürtöket a tőkékről a friss levegőn, a gyönyörű balatoni környezetben

Fotó: Kovács Erika

Vidáman, nagy nevetések és beszélgetések közepette vagdosták le a gyermekek az érett szőlőfürtöket a tőkékről a friss levegőn a jó időben a gyönyörű balatoni környezetben. A kis kosárkák hamar megteltek, tartalmukat aztán egy nagy dézsába öntötték, és azt is mindegyikük láthatta, hogy a pincészetnél miként szedik le a szemeket a fürtről, aztán megmutatták nekik a korszerű préselést is. 

Fotó: Kovács Erika

A mézédes mustot a gyermekek kedvükre meg is kóstolhatták. A házigazdák, Vass Zsolt és Nagy Zita tulajdonosok saját termelésből származó, finom házi csemegével, fahéjas cukorba forgatott, pirított mandulával, illetve friss pogácsával kínált mindenkit. A közös munkát, a kitűnő hangulatot a pedagógusok is nagyon élvezték, ők is bekapcsolódtak természetesen a munkába, aztán a játékokba, beszélgetésekbe. A gyerekeknek külön nagy örömet jelentettek a szalmabálák, amiken kedvükre ugrándozhattak. 

– Fontos az, hogy lássuk, miként kerülnek az általunk megtermelt javak az asztalunkra, és az nagyon kedvező, hogy ezt, illetve a munka értékét, jelentőségét az ember életében minél többen már gyermekkorban megismerjék, így vélekedett Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere arról, hogy a helyi általános iskolások lepték el az említett balatoni pincészet ültetvényét. Vass Zsolt és Nagy Zita, valamint Fazekas Bernadett borász egyebek mellett kiemelte, a szőlőültetvények a Balaton partjának ékességei, különleges, féltve őrzött értékei, megóvásukra már gyermekkorban érdemes felhívni a figyelmet, ezt a célt szolgálja a mostani közös szüret is. Nagy Zita örömmel beszélt arról, hogy a szőlő minősége kitűnő, a must cukorfoka megközelíti a húsz fokot, így bizonyosan szépek lesznek majd a borok is. Itt a fő szőlőfajta az olaszrizling, de termelnek egyebek mellett furmintot is, elődeik már több évszázada művelik itt a szőlőt, ők most több mint tíz hektáron gazdálkodnak. Munkájuk kőkemény, de minden pillanatát élvezettel végzik, mert gyönyörű balatoni környezetben, a természet, illetve a föld különleges ajándéka, a szőlőültetvények veszik körül őket.     

Fotó: Kovács Erika

Simonné Füleki Judit, a felsőörsi Malomvölgy Általános Iskola igazgatója aláhúzta, nagy örömmel jöttek el a gyermekekkel, mert ez a program kitűnő közösségépítő esemény egyben, nem beszélve a lenyűgöző panorámáról, mely eléjük tárul. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában