Koncertek

2024.09.01. 20:00

Fergeteges Illés-buli Kováts Krisztával

A legendás, máig működő Illés-klub elhozta a találkozóira jellemző fergeteges hangulatot Csesznekre. A MIEZ, a miskolci Illés-emlékzenekar adott koncertet Kováts Krisztával, így elhangzottak az István, a király rockopera leghíresebb duettjei is.

Rimányi Zita

Az Illés-klub, a legendás zenekar rajongóinak csapata a legutóbbi találkozóját a hétvégén tartotta meg Cseszneken. Szombaton a helyiekkel összefogva rendeztek fergeteges bulit. Előtte a klubtagok megajándékozták a falubelieket egy közterületet jelölő táblával, az szerepel rajta, hogy Wathay Lőrinc emlékpark. Így nevezik el ugyanis hamarosan rendezvényhelyszínüket a csesznekiek, amit korábban Pöyikéék telkének vagy pulykaudvarnak hívtak.

Kováts Kriszta színész, énekes Cseszneken
Kováts Kriszta színész, énekes Cseszneken
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Wathay Lőrinc várkapitány egyébként a cseszneki Zrínyi Miklós, a cseszneki diadal hőse, a törökverő várvédő. Az Illés-klub pedig azért választotta helyszínéül a váráról híres magas-bakonyi falut, mert itt lakik egyik oszlopos tagja, Hegedűs Indián László. Tagtársaival arról beszélt bakonyi rendezvényükön a vendégeknek, hogy nekik minden eseményük egy szerelemprojekt része. Ezzel indokolták, miért járnak össze rendszeresen, és ilyenkor miért a Szörényi Levente és Bródy János fémjelezte számok kerülnek a fókuszba.

Hegedűs Indián László szervező, Csizmadia Géza műsorvezető és Trieblné Stanka Éva Renáta cseszneki polgármester
Hegedűs Indián László szervező, Csizmadia Géza műsorvezető és Trieblné Stanka Éva Renáta cseszneki polgármester
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Trieblné Stanka Éva Renáta cseszneki polgármester lapunknak elmondta, hogy a helybeliek szeretik a zenés esteket, az Illés dalai pedig olyanok, hogy ha elkezdi valaki énekelni a szövegüket, mindannyian folytatni tudjuk azokat. Ezeken nőttünk fel – tette hozzá. Arról Csizmadia Géza műsorvezető beszélt, hogy ő szintén gyógyíthatatlan Illés-rajongó, igaz, hogy „zsenge ifjú" korában az Omega volt a kedvence, de ma már egyformán értékeli mindkét zenekart, s mellettük az egykori Metró együttest, holott pár évtizede e három csapat megosztotta a zenekedvelőket. A bakonyi betyárnak nevezett Csizmadia szerint az Illés sikerének titka az, hogy zeneileg is komoly mondanivalóval álltak elő már többször, újra és újra. Szerinte, ha csak az István, a királyt hozták volna létre, önmagában azzal beírták volna magukat a rocktörténetbe.  

Az Illés dalai Cseszneken is megmozgatták a lábakat, amint megszólalt a Bár tudnám, hova, de hova, de hova, de hova megyek... kezdetű refrén, többen táncra perdültek. Akkor pedig megilletődötten figyelt mindenki, amikor az István, a királyból felhangzott Sarolt, Gizella és Réka dala is a Bakony őrének nevezett erődítmény tövében. Kováts Kriszta színész, énekes szívesen adta elő ezeket, a rockopera több női szerepét színpadon is eljátszotta, énekelte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában