Zöldségtermesztés

2024.08.05. 13:00

Érik az ökörszív – Megtudtuk a magas-bakonyi óriásparadicsomok titkát (képgaléria)

Óriások földjén jártunk a Bakonyban, a paradicsom kapuján át jutottunk oda. Ugyanis Jandala Attila őstermelő megmutatta, hol teremnek a zirci piacon méretük miatt már legendásnak számító ökörszívek. Bokrokból szőtt boltív alatt jutottunk oda nagyesztergári fóliasátraihoz, ahol elárulta, mi a titka annak, hogy ez az amúgy is nagy paradicsomfajta akár fél-háromnegyed kilósra megnőjön, és utánozhatatlan zamata legyen.

Rimányi Zita

A zirci piacon ismertük meg már két éve Jandala Attilát, akkor, amikor lassan vált népszerűvé a városközpont fedett vásárterén újraszervezett termelői árusítás. A tőle vett palántákat kiskertünkben felnevelve szép nagy ökörszíveket szüretelhettünk akkoriban, és már azóta kíváncsiak voltunk, hogy ő őstermelőként hol és hogyan termeszti ezt a fajtát, hiszen nála  minden évben több és még nagyobbra nőtt paradicsom terem, mint amekkorára mi saját termésként büszkék voltunk.

Jandala Attila őstermelő megmutatta, hol teremnek a zirci piacon méretük miatt már legendásnak számító ökörszívek
Jandala Attila őstermelő megmutatta, hol teremnek a zirci piacon méretük miatt már legendásnak számító ökörszívek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az első titok

– A zöldségtermesztésben mindig lehet tapasztalatokat szerezni, de megtanulni sosem lehet teljesen – mondta a bakonyi gazda, mikor bokrokból szőtt boltív alatt mentünk magasra futtatott paradicsomai közé, ahol gömbölyűn pirosodtak az óriások, az ökörszív termései. Nagyesztergáron jártunk, ahol több fóliasátra áll. Tizenkét éve kezdett el zöldségtermesztéssel foglalkozni, tanulgatja, ahogy ő fogalmaz. Sikerrel – tehetjük mi hozzá. 

Miért olyan finom a magas-bakonyi paradicsom? Miért finomabb, mint a máshonnan származó? – érdeklődtünk nála, ugyanis úgy tudjuk, hogy ennek a zöldségnek a termesztésével nagyban nem nagyon foglalkozik rajta kívül más ezen a tájegységen. Kiderült, hogy a veszprémi piacon is ezt szokták tőle kérdezni a vevők. Leginkább szerinte a talaj számít, ugyanis a Bakonynak ezen a részén korábban szinte mindenhol erdők voltak, az erdőtalaj pedig sokféle nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, gazdag ebből a szempontból, ami az ízben is érezteti hatását. Ez az első titok.

Ökörszív – Ez a paradicsomfajta olyan, mint egy kisebb dinnye, ugyan kívülről nem élénk-, hanem halványpiros
Ökörszív – Ez a paradicsomfajta olyan, mint egy kisebb dinnye, ugyan kívülről nem élénk-, hanem halványpiros
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A cukorfalat és a rekorder

Jandala Attilánál a fóliasátorban kétméteresre magasodtak már a paradicsomtövek, már elérték a vezérdrótot, amikor pár hete nála jártunk, így vízszintesen folytatják fejlődésüket. Azt szintén észrevettük, hogy először alul jelentek meg a nagyobb termések, ott pirosodtak először az ökörszívek, a fürtvégeken még hajtásokat láttunk, ami jelzi a növények vitalitását. 

A cukkerínó vagy zuccherino, amit cukorfalatnak nevezhetünk, a legmagasabb cukortartalmú paradicsomfajta. Termései minik, főleg az ökörszívek mellett
A cukkerínó vagy zuccherino, amit cukorfalatnak nevezhetünk, a legmagasabb cukortartalmú paradicsomfajta. Termései minik, főleg az ökörszívek mellett
Fotó: Rimányi Zita/Napló


A cukkerínó vagy zuccherino, amit cukorfalatnak nevezhetünk, a legmagasabb cukortartalmú paradicsomfajta, és egy falásra elfogyasztható, nem is kell szeletelni, ha salátába tesszük. Nagyesztergáron szép sorban egymás mellett nő ebből a koktélparadicsomból a szárakon akár tucatnyi. Ezek csak minik, főleg az ökörszívek mellett. Igazán éles így a méretbeli kontraszt, s minket a nagyobbak nyűgöztek le, mert ugyan ez egy eleve olyan fajta, ami nagy termést hoz, de a rekorderek Jandala Attilánál hetvenöt dekásak, és a termések zömének súlya megközelíti a fél kilót.

Paradicsom – A rekorderek Jandala Attilánál hetvenöt dekásak és termések zöme megközelíti a fél kilósat
Paradicsom – A rekorderek Jandala Attilánál hetvenöt dekásak, és termések zöme megközelíti a félkilósat 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az első fagyig eltarthat a szüret

Folyamatos csepegtető öntözés és káliumtúlsúlyos tápoldat – ez a második és a harmadik titok. Utóbbi a terméskötődés miatt kell, és azért, mert az ökörszív hajlamos a héjrepedésre, kényes ebből a szempontból. Persze akadhatnak más nehézségek is, például a hó súlya árthat a sátornak, a jég kilyuggathatja a fóliát, a randalírozó macskák körme kihasíthatja. Sok és nehéz a munka benne a palánták nevelésétől a letermett növények kitakarításáig. A szüret pár hete elkezdődött, de a szezon az első fagyig, október közepéig eltarthat. Nem az a célja a gazdának a melegházzal, hogy korai termést vihessen a piacra, hanem az, hogy biztonságosan tudjon zöldséget termeszteni. A szabadföldi termelés túl nagy kockázattal járna az időjárás miatt. A rengeteg fáradozásért pedig kárpótolja az, hogy gyönyörködhet a növények növekedésében, és mindig okoz neki meglepetéseket a feladata, hiába lesz évről évre tapasztaltabb.

Kóstolással teszteltük a piros óriást

A nagyesztergári fóliasátor alól kikerülő ökörszív világbajnoknak nevezhető a maga nemében. Olyan, mint egy kisebb dinnye. Ugyan kívülről nem élénk-, hanem halványpiros. Nálunk, kettőnknek egy hétre elegendő kettő belőle. A forró vizes trükk nélkül is könnyen lehúzhatja a héját, aki úgy szereti. Mag alig van benne, a belseje tele gyümölcshússal, olyan az íze is, mint egy gyümölcsé. Lédús, zamatos. Annyira édes, hogy akár magában fogyaszthatják azok is, akik más paradicsomokat csak szendvics mellé esznek meg. S azok a szép, gömbölyödő példányok is egészen édesek, kellőképp megértek már, amelyeken a szár melletti részen még láthatunk kisebb zöldes foltokat. Egyébként a botanikai definíció szerint is gyümölcs a paradicsom. És óriások laknak a Magas-Bakonyban, most piroslanak igazán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában