Templomrom

2024.08.11. 18:06

Ékkövünk, Kövesd

Kétnapos rendezvény keretében, Ékkövünk, Kövesd elnevezéssel a kövesdi templomromnak a ROM Vándor Program támogatásával megvalósult állagmegóvásának első évfordulóját ünnepelték Aszófőn.

Jákói Bernadett

A Sakk Matt Company adott koncertet Időutazás címmel

Fotó: Jákói Bernadett

Az aszófői kövesdi templomromot a program második állomásként újították fel 2023-ban, amit a kistelepülés vezetősége kedves ünnepséggel köszönt meg a felújítóknak. A program során Tóth Béla, az értéktárbizottság elnöke szombaton és vasárnap is tájékoztatta a közönséget a templomrom történetéről és a jelenleg is folyamatban lévő, kimagasló fontosságú régészeti kutatásokról, felvázolva azok nemcsak mai, közismert epizódjait, de a jelenleg is feltárás alatt álló terület több évezredes múltjának levéltári kutatásokkal alátámasztott legújabb információit is. 

A szép számmal megjelent érdeklődő közönség tapssal fogadta, hogy a templomrom idén májusban a vármegyei értéktárba is bekerült, ezzel gyarapítva a település kultúrtörténeti értékeit.

– 2017 óta minden évben megrendezi alapítványunk a Kövesd a hangot! rendezvényt, ahol a kiváló művészek koncertjét rendkívüli természeti környezetben élvezhetjük – tájékoztatott a rendezvényről Markó Beáta szervező, a szociális és kulturális alapítvány elnöke. 

A második nap zárásaként a Sakk Matt Company – Németh Kyra ének, Pingiczer Szilárd zongora, Dervalics Róbert szaxofon, klarinét, ének – adott koncertet Időutazás címmel, mely a visszajelzések szerint nagy élményt nyújtott az ünneplő közönségnek. 

Ez alkalommal köszöntötte Keller Vendel polgármester a közösség nevében Andorfer Katalin leköszönő alpolgármestert, akinek a templomrom rekonstrukciója során kimagasló szervezői munka jutott – mondta el az alapítvány elnöke a szervező önkormányzat nevében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában