Életmentés

2024.08.31. 15:37

Egymást érik a tragédiák a Balatonon: pár nap alatt három emberéletet követelt a víz

Idén eddig 11-en fulladtak a Balatonba, ebből kilencen nyáron. Tavaly, hasonló időszakban 13 tragédia történt, ebből kilenc a nyári szezonban. Odafigyeléssel, felelős magatartással megelőzhetően a vízi tragédiák, közölte Orbán Zoltán alezredes, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kovács Erika

Orbán Zoltán kiemelte, a Balatonon az elmúlt öt évben egyik vízbefulladás sem kapcsolódott olyan jellegű esethez, mint például hajók ütközése, süllyedése, amelyet veszélyhelyzetet okozta volna.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóvezetői idén augusztus 30-ig 192 esetben 379 embert mentettek ki a Balatonból 
Forrás: Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 

Balatoni tragédiák: az egészség és a felelőtlenség is közrejátszik

Az alezredes elmondta továbbá, az idősebbek, az 55-85 év közöttiek komoly alapbetegségek miatti rosszullétek és eszméletvesztések miatt fulladtak vízbe, a fiatalok, a 21-37 év közöttiek pedig felelőtlenség, hiányos úszástudás, illetve biztonsági eszközök, mint például mentőmellény hiánya miatt fulladtak vízbe, kerültek veszélybe. 

Augusztus 28-ig hatszor volt országosan elrendelt hőségriadó. A hőségriasztásokkal összefüggésben ötször történt vízbefulladás a turisztikai idényben. Az alezredes a megelőzés érdekében javasolta, ismerjük meg azt a helyet ahová nyaralni megyünk. A helyszínen kérdezzük meg a strand jellemzőit: hol, milyen mély a víz, vannak-e a mederben hirtelen leszakadások, lyukak, áramlások, sodrás? A Balaton déli partján jellemző ugyanis a marás, amikor a meder rövidtávon sokat mélyül, szinte leszakad, ami nem látszik a felszínről. 

Nem úri mulatság a mentőmellény!

Aki nem tud úszni, a természetes vizekben csak a parti sávban hűsítse magát, a gyengén úszók csak a nagyon sekély vízben fürödjenek. Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyekkel most ismerkedünk. Ne ugorjunk felhevült testtel vízbe vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközről, mert nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, a megváltozott, például hidegebb vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetre. A vízijárműveken, fürdőeszközökön, vízi biciklin viseljünk mentőmellényt, különös tekintettel a gyermekekre. 

Ha valaki bármilyen fürdőeszközzel, például gumicsónakkal, gumimatraccal, SUP-pal, vagy vízibiciklivel elsodródik, azt ne hagyja el a mentés megérkezéséig. Az elsodródott eszköz után ne ússzunk, mert az életünket tesszük kockára. Mindenki kerülje az extrém melegben, illetve 11 és 16 óra közötti nyílt vízen való tartózkodást. Arra is érdemes ügyelni, hogy senki fogyasszon sok alkoholt, hogy adott esetben képes legyen vészhelyzet kezelésére. 

Senki ne ússzon, fürdőzzön egyedül és mindenkor tartsuk be a viharjelzések szabályait! Elsőfokú viharjelzésnél, percenként 45 sárga fényjelzést lehet látni, ekkor a parttól 500 méterre lehet fürödni, fürdőeszközt, vízibiciklit használni. A másodfokú viharjelzésnél, amikor percenként 90 sárga fényjelzés van, tilos fürödni! 

Mint ismert, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) öt vízirendészeti rendőrőrsön több mint 25 rendőrségi szolgálati hajóegységgel dolgozik, illetve figyelni Közép-Európa legnagyobb vízfelületű tavát. A tó 235 kilométer hosszú parti sávján és a közel 600 négyzetkilométeres területén 116 kikötő, valamint 145 kijelölt fürdőhely található. Idén minden vízirendészeti rendőrőrsön, így 

  • Siófokon,
  • Balatonfölváron, 
  • Fonyódon, 
  • Keszthelyen 
  • és Balatonfüreden 

már február 28. óta működik azonnal bevethető mentőhajóegység, jelenleg pedig már minden őrsön több, azonnal indítható szolgálati kisgéphajó van készenlétben. A vízirendészettel együttműködik több vízimentő egyesület, melyeknek 19 kisgéphajója is riasztható, de főként lokálisan végeznek mentést, illetve megelőzést Keszthely, Vonyarcvashegy, Zamárdi és Siófok térségében. A BVRK hajóvezetői idén augusztus 30-ig 192 esetben 379 embert mentettek ki a Balatonból, 2023 év hasonló időszakában 149 alkalommal 298-at.

– Nagyon fontos, hogy a viharjelzések és az időjárás változásairól értesüljünk a vízparton, melyre nagyon jó megoldás az okostelefonokra ingyen telepíthető Meteora, vagy Tavihar applikációk, amelyek adott esteben hangjelzést adnak, fogalmazott Orbán Zoltán. Az alezredes hozzátette, ha valaki mégis bajba kerül a vízen vagy problémát lát, azonnal hívja a 112-es számot, vagy a 1817-es vízi segélyhívót, amely közvetlenül a BVRK vízimentés irányítási központjába érkezik. 

Egymás után találták meg a holttesteket

Az elmúlt napokban két tragédia is beárnyékolta a nyár végét. Augusztus 27-én egy idős asszony holttestét találták meg a tóban. Egy nappal korábban egy idős férfinek veszett nyoma a Balatonban. Három nappal később már neki is csak az élettelen testét adta vissza a magyar tenger. Szigligetnél egy német férfi veszítette életét a minap. Júliusban egy nap alatt ketten is odavesztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában