Kalandtúra

2024.07.22. 22:00

Különös menet jött vármegyénkbe

Megérkezett Koszonits Patrik és Füles nevű szamara július 22-én, akik Ősinél lépték át a vármegyehatárt. A mára országos hírűvé vált kalandtúra, a különös menet a nyári időtöltésen túl számukra sokkal többről szól. Célja többrétű, egyrészt már most, az út során a szamarak népszerűsítése, majd egy rezervátum létrehozása, később szamármentő program beindítása lesz.

Benkő Péter

A kéttagú társaság – Patrik és Füles – Ásotthalomról indult el, végső úti céljuk Győr-Moson-Sopron vármegye, konkrétan Mosonmagyaróvár lesz, ahonnan majd egy felajánlásnak köszönhetően lószállítóval térnek haza Ásotthalomra. Onnan Mosonmagyaróvárig a teljes utat gyalog tették-teszik meg, s már a negyedik vármegyében járnak, egyre közeledve a cél felé. Ettől különös a túra. Nálunk az Ősiek Egy Célért Egyesület látta vendégül a fiatalembert – és Fülest.

Ősiben látták vendégül a különös menet két tagját
Ősiben látták vendégül a különös menet két tagját
Fotó: Ősiek Egy Célért Egyesület

– Célom nem csupán földrajzi, de eszmei értelemben is létezik – mondja el a vállalkozó szellemű ifjú, aki hangsúlyozza, mindenhol pozitív fogadtatásra talált, úgy érzi, sikerült megnyernie az embereket. – A lovas közösségek éppúgy befogadnak, mint magánemberek, civil szervezetek, így sok segítőm akadt már eddig – mondja el lapunknak a „gazda”. Arról is beszél, ma a szamár – véleménye szerint – nincs kellően értékelve Magyarországon.

Adományok gyűjtése is célja a különös menetnek

– Amellett, hogy haszonállat, jelentősége lehet a turizmusban is, ennek népszerűsítését szeretném elérni. Na meg azt, hogy sokkal jobb bánásmódban részesüljenek Füles rokonai, a szamarak annál, amit kapnak, mert jóval több szeretetet, megbecsülést, jobb tartási körülményeket és állatorvosi ellátást érdemelnek. A szamármentő program beindítását azért tervezem elsősorban, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek gazdáik az állatoknak.

Sokan csodálták őket Ősiben. A fiatalabb gyerekek és szüleik érdeklődnek a szamarak iránt
Sokan csodálták őket Ősiben. A fiatalabb gyerekek és szüleik érdeklődnek a szamarak iránt
Fotó: Ősiek Egy Célért Egyesület


Koszonits Patrik arról is beszélt, korosztályában nem kimondottan, de a fiatalabbak körében népszerű az állat, úgy a gyerekek, mint szüleik érdeklődnek iránta. Útitársáról, Fülesről a fiatalember elmondta, egy tizenöt éves kancáról van szó, „akivel” végigjárják az Országos Kék Túra útvonalát, közben adományokat gyűjtenek a szamárfarm létrehozásához.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában