Ragadozó a rovar ellen

2024.07.11. 15:00

Házimacska vs szarvasbogár: egyenlőtlen küzdelem

Elsőre egyenlőtlen a házi macska és a nagy szarvasbogár küzdelme. Sőt, másodszorra is.

Juhász-Léhi István

A nagy szarvasbogár az európai kontinens legtermetesebb bogara. Ezt a természeti csodát többnyire csak szarvasbogár néven emlegetjük. A Wikipédia szerint nevét a hímek megnagyobbodott, szarvasagancsra emlékeztető rágószervéről kapta, melynek a párzást megelőző vetélkedésben van szerepe.

Házimacska vs szarvasbogár: a rovar végül túlélte Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A macska, más néven házi macska kisebb termetű húsevő emlős, ami a ragadozók rendjén belül a macskafélék családjának úgynevezett Felis neméhez és vadmacska fajához tartozik. Tulajdonképpen a vadmacska alfaja. Ügyes ragadozó, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányának. Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt kezdett az ember társaságában élni, háziasításának első ábrázolása mintegy 4000 éve Egyiptomban történt.

Ők ketten estek egymásnak a minap a kertben. Ha pontosabbak akarunk lenni, a Luca névre hallgató hétéves nőstény tartott bemutatót. Jelentem, a szarvasbogár némi segítséggel megmenekült. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában