Becker Bébi története

2024.07.14. 14:00

A pesti éjszaka sztárja a Balatonnál

Balatonszepezden a mai napig tudják, hogy ki volt és merre lakott Becker Bébi, akit korának egyik hírhedt celebjeként emlegettek.

Veol.hu

Fotó: Likebalaton.hu

Becker Bébinek (1896–?) valóban volt egy pompás nyaralója Szepezden, de sok minden történt az életében, amíg ehhez a nyaralóhoz jutott. Bébi eredetileg Erzsébet néven látta meg a napvilágot, de már fiatalkorában kitűnt szereplési vágyával. Színésznő szeretett volna lenni, ám a hírnevet kezdetben a fővárosi mulatók színpadán szerezte meg. Ismertté vált a mondén éjszakai életben, ezért hamarosan tehetős férfiak gyülekeztek körülötte. Először Kohner Willy műgyűjtő támogatta, majd az angol Stead ezredes szeretője lett. 

Fotó: Likebalaton.hu

Életét számos szerelmi és pénzügyi botrány kísérte, a korabeli lapok folyamatosan cikkeztek róla. Legnagyobb visszhangot erotikus képei kapták, melyeket Santó Imre festőművész készített el és amelyből rendőrségi ügy lett. 

„Az ítélet érdekes indoklása szerint Santo Imre azzal kereste fel Becker Erzsébet színésznőt, hogy aktokat szeretne róla készíteni. A rajzokat majd albumba kötteti és Becker Erzsébet férfi ismerőseinek kezéhez juttatja. Becker Erzsébet megértéssel fogadta Santónak ezt az ajánlatát” – fogalmazott a korabeli tudósítás. Bírósági ügy lett a dologból, de végül Bébi büntetlenül került ki a történetből. Később hozzáment Heinrich Antalhoz, vele vásárolta meg a szepezdi nyaralóját. Villájuk a tavi társasági élet központjává vált. Szepezdi nyarairól rendszeresen tudósítottak az ismert lapok, egyik helyütt ezt írták róla sokatmondóan: „Szinte máról holnapra modern fürdőhelyek nőttek a magyar tenger partján, mintegy a külföldi, nemzetközi fürdőhelyek illúzióját keresve. Becker Bébi itt is úttörő volt: fiús alakját alig takaró kis fürdőruhában jelent meg mindenütt, a strandolók, vitorlázók között, a klubok napsütötte mólóin, amikor pedig még a nők és férfiak nagy része csak centiméterről centiméterre rövidítette és kurtította a háború előtt a fürdőruhadivatot. Anekdota volt akkoriban: Ha Becker Bébi megjelenik a Balaton mellett, felhúzzák a mólókon a viharbójákat!”

Bébi házassága nem sokkal később megromlott, beleszeretett korának híres olimpikonjába, a vívó Petschauer Attilába, aki szovjet fogságban halt meg munkaszolgálatosként 1943-ban.

Bébire a Rákosi-korszakban nehéz sors várt, a nagyvilági díva képe nem illett a kommunizmus ideológiájába. Életének hátralévő szakaszáról keveset tudunk. Egyes hírek szerint a vallásba menekült és idegösszeomlása is volt, de elképzelhető, hogy ez a hír is csak a kommunista propaganda részét képezte. Halálának pontos dátuma ismeretlen. Bertha Bulcsú egyik balatoni írása szerint 1971-ben még levelet küldött Szepezdre Madridból. Németh Ferenc szepezdi helytörténész birtokában van az a levél, amelyet 1978-ban írt szepezdi barátnőjének Bébi, szintén Spanyolországból. 

Kosztolányi Dezsőné korunk legismertebb kaméliás hölgyeként emlegette, valóban színes egyénisége volt korának. Férfiak párbajoztak érte, egy hódolója öngyilkos lett miatta, nagyon jó viszonyt ápolt Karinthy Frigyessel, aki az Utazás a koponyám körül című művében örökítette meg a pesti éjszaka korabeli sztárját. De írt róla Karinthy Ferenc is a Baracklekvár című novellájában: „a régi pesti éjszakai élet egyik híres vagy inkább hírhedt alakja: még most is gyönyörű, karcsú, elegáns asszony, de igen szabad szájú és szabados viselkedésű”. 

Az egykori Heincrich-kúriát később államosították, a MÁV, majd a pedagógusok üdülője lett, Becker Bébi pedig nagy valószínűséggel 1945 után emigrált. Az 1960-as évek írásos emlékei szerint akkortájt már Madridban élt. Korának ünnepelt sztárja, akit mindenki ismert szerte az országban és még azon is túl, elfeledve hunyt el, hazájától távol. Halálozásának dátuma ismeretlen, és az emigrációban töltött esztendőkről sincs igazán ismeretünk, ennek ellenére Balatonszepezden – ma már a Bébiről elnevezett szállodaként működő – egykori házát még mindig úgy említik, hogy a Becker Bébi nyaralója…

Kovács Emőke

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában