2024.06.19. 11:00
Zöldborsós ételekkel versenyeztek a kertbarátok – a berhidaiak is megmérettették gasztronómiai rátermettségüket
A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület szombaton rendezte meg a IX. Borsófesztivált, amelyen ezúttal a Berhidai Kertbarát Kör is részt vett. A Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban idén tizennégy csapat mérte össze tudását, ízérzékét és leleményességét a zöldborsós ételkülönlegességek és az ínycsiklandó tálalás terén. A berhidaiak számára a részvétel és a tapasztalatszerzés többet ért, mint bármelyik díj.
A főzőversenyen bográcsokban rotyogott a zöldborsó, ami – bármilyen fogást is eszeltek ki – alapanyagul szolgált a versenyeztetett ételekhez. A készítményeket háromtagú zsűri kóstolta és értékelte. Az első három helyezettet egy-egy serleggel jutalmazták, ezen kívül különdíjat kapott a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt zöldborsós étel készítője. A főzésben tizennégy bográcsban kevergették a borsós ragut, a különféle húsokból készített pörköltet vagy a gazdag levest a csapatok.
A Berhidai Kertbarát Kör saját gyroskeverékkel pácolt csirke- és sertéshúst csigaalakban tálalt finom zöldborsófőzelékkel, és mindezt különleges brokkolis krumpligombóccal, parenyica sajttal gazdagította. Desszertként zöldborsós macaront kínáltak. Vezetőjük, a csapat kapitánya, Kellerné Szász Anikó elmondta, nem csalódtak, a jó közösség, a barátkozás kedvéért érkeztek a fesztiválra. A kilenctagú főzőcsapat számára kellemes időtöltés volt a részvétel, jól érezték magukat, mert nem csak a gasztronómián volt a hangsúly, hanem a jelenlévők szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők. Már a főzés jó hangulatát élőzene kísérte, sokan táncra perdültek. A délután a szívesen hallgatott operettslágereké volt, és a gyermekek sem unatkoztak.
A részvétel igazi hozadéka, hogy a főzőcsapatok megleshették egymás kulináris ügyességét, és aki kért, kóstolót is kaphatott mások ételeiből. Szinte biztosra vehető, hogy akik részt vettek az idei borsófesztiválon, jövőre sem fogják kihagyni.