Kilátás várral

2024.06.06. 07:00

Ha kakukkfűtenger illatában akar elmerülni, megmutatjuk, hova menjen most a Bakonyban (videó, képgaléria)

A Tarac-hegyre mindig érdemes felmászni, többek közt azért, mert csodás kilátás nyílik a tetejéről. A cseszneki vár délkeleti oldala is festői kinézetű innen. Azonban akik a panoráma megcsodálása közben kakukkfűillatban is megmártóznának, azoknak most, nyár elején javasoljuk kirándulási célpontként ezt a helyet.

Rimányi Zita

Az aromaterápia, azaz az illatok testünkre, lelkünkre, hangulatunkra gyakorolt hatását nem becsülhetjük le, még fájdalomcsillapításra is jó. A Taracon pedig most szinte tengert alkot a kakukkfű, szerényen megbújó, de minden lépésnél felbukkanó lilás, rózsaszínes apró szirmaival. Jó mélyeket kell lélegezni ilyenkor, közel hajolva a virágokhoz, amelyek frissen is elfogyaszthatók, akár sült hús mellé is jók. Szárítva lehetnek a szoba illatos díszei egy kis üvegedényben, és használhatók fűszerként is. Családomban régen az asszonyok egy-egy sűrű szövésű huzattal ellátott kispárnát töltöttek meg vele, az a felnőtt kapta meg, akinek fájt a feje, vagy az a gyerek, aki a legnehezebben tudott elaludni. Tényleg gyorsan jött az álom, ha a fejem ráhajtottam.

A Tarac tetején ilyenkor nyár elején azt nehéz eldönteni, hogy a felhők vagy a lankák látványa szebb, mindenesetre a kakukkfűillat megnyugtat
A Tarac tetején nyár elején nehéz eldönteni, hogy a felhők vagy a lankák látványa szebb, mindenesetre a kakukkfűillat megnyugtat
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Csesznek déli részén lévő nagy parkolóból lehet felmászni a Taracra, nem nagy kitérő, ha a 82-es főúton autózunk, és nem túl megerőltető feladat, csak az elején van egy meredekebb szakasz, ahol pipitérek szegélyezik utunkat. Fentről aztán azt nehéz eldönteni, hogy a felhők vagy a zöldellő, erdőkkel teli lankák látványa a szebb. Szinte a sziklákból nő ki itt számos virág, mi mindegyiket egyesével megcsodáltuk, akárcsak a festői kinézetű cseszneki várat. Aztán a távolba tekintettünk hosszan, mert ellátni egészen a Pannonhalmi Bencés Főapátságig, felismerhető jellegzetes formája.

Ezt a hegyet egyébként a helyiek leginkább Taracként emlegetik, de használják a Tarack változatot is megnevezésként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában